Ugur Yildirim / DIA Images / Getty Images
Belföld

BRFK: Erdogan testőrei a veréssel nem sértették meg az általánosan elfogadott társadalmi normákat

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan tett fel írásban kérdéseket a történtekkel kapcsolatban Polt Péternek, amit ő feljelentésként értékelt. A rendőrség a garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta, de néhány nap alatt elutasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint az, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt, nem közvádas bűncselekmény.

A rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által ismertetett tényállást. Mint írták, egy ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek, Erdogan biztonsága emiatt nem került veszélybe. A török testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”.

A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”.

Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor

– olvasható a határozatban, amely hozzáteszi azt is, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát

– mondta a 24.hu-nak Tóth Bertalan, aki szerint innen már csak egy lépés, hogy következmények nélkül bántalmazzanak embereket például azért, mert a kormány politikájával ellentétes véleményt fogalmaznak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik