Belföld

Agrárminiszter: A hungarikum törvény önmagában is hungarikumnak számít

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nagy érdeklődés és aktivitás jellemezte a 2023. évi hungarikum pályázatot; a 450 millió forintos keretből 213 pályázat kap támogatást – jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn, a kiírás eredményét ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

A legtöbb pályázat, mint minden évben, most is az egyes célterületekre, rendezvények szervezésére, elektronikus kiadványok honlapok, fényképsorozatok, filmek készítésének támogatására érkezett.

Nagy István ismertette, hogy a második célterületen, a magyar kultúra értékeinek megismertetését célzó

  • vetélkedők szervezésére 14 pályázatot támogatnak, mintegy 40 millió forinttal.
  • Az öltözködéskultúrát célzó pályázatok közül hat kap támogatást.

Nagy István megjegyezte, hogy az idén erre a pályázati célra csak egyéni vállalkozók jelentkezhettek. Támogatásukkal az a cél, hogy ösztönözzék a mindennapi életben hordható, hagyományos díszítőelemeket, anyagokat tartalmazó ruhák készítését – tette hozzá a miniszter.

Nagy István elmondta, a pályázók nagy száma, a fokozott érdeklődés egyértelműen azt jelzi, hogy „mi magyarok büszkék vagyunk a kultúránkra, az identitásunkra, a hagyományainkra”.

A miniszter kitért arra, hogy

a hungarikum törvény önmagában is hungarikumnak számít a külföldi szabályozásokkal összehasonlítva.

A jogszabály 2012-es elfogadásával felpezsdültek a helyi közösségek, megindult a helyi értékek felkutatása, rendezése. Már 12 ezer települési értéket, 150 kiemelkedő nemzeti értéket és 87 hungarikumot tartanak nyilván.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a sajtótájékoztatón

  • a nyertes pályázatok közül egyebek között kiemelte a Natura Hungarica Alapítvány elektronikus foglalkoztató füzetét, amely a kertészethez kapcsolódó nemzeti értékeket ismerteti;
  • a Jászszentandrás Községi Önkormányzat a település arculatába illeszkedő egységes utcajelző-táblákat helyez ki;
  • Rimóc Község Önkormányzata honlapot hoz létre, hogy a Rimóccal kapcsolatos néprajzi és történeti ismeretek könnyen elérhetők legyenek, és néprajzi tanórákat tartanak Nógrád vármegye 14 településén;
  • nyertes lett a Felvidéki értékverseny vetélkedő, amelyen rövid videókat, podcast beszélgetéseket készítenek a hagyományőrzésről, a helyi értékekről,
  • és támogatást kapott a mezőberényi német viselet elemeit tartalmazó kollekciót kidolgozó pályázat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik