Belföld

Egy mozgássérült kárára gúnyolódtak a csepeli polgármesteren – egykori párttársa Németh Szilárdot gyanítja a mémoldal mögött

FACEBOOK
FACEBOOK

Ma ismét csodát tettem. Azóta már jár az úr, és ehhez elég volt egy szimpla kézfogás

– ezt írta kísérőszövegként az egyik csepeli politikai mémoldal Borbély Lénárd és egy kerekesszékes férfi kézfogását ábrázoló fotó alá. Az oldalt kifejezetten a csepeli polgármester lejáratására indították az év elején a Facebookon.

A kép miatt a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete hétfőn közleményben tiltakozott, amit az önkormányzat oldalán publikáltak. Azt írták, hogy egy hete az egyesület rendezett egy családi napot, amelyen a polgármester is részt vett. Az eredeti fotó is ezen az eseményen készült.

Valamennyi sorstársunk nevében mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk szeptember 7-i bejegyzést. Határozottan visszautasítunk minden olyan megnyilvánulást, amely a kerekesszékes emberek és a fogyatékossággal élők emberi méltóságát sérti

– olvasható a közleményben, amely szerint az egyesület tagjai elvárják a politikai élet szereplőitől, hogy a mozgáskorlátozott és a fogyatékossággal élő embereket ne használják fel gyűlöletkeltő akciókban, egyben felszólítják a közösségi oldal kezelőit, hogy töröljék a posztot, valamint kérjenek elnézést.

Ábel Attila alpolgármester állítása szerint a képet közlő Borbély Lénárd Csepel Messiása oldal Németh Szilárd irányítása alatt működik. Ábel egyike volt azoknak a csepeli önkormányzati vezetőknek, akiket a kerületi Fideszt vezető rezsibiztos Borbéllyal együtt az év elején kiszorított a pártból.

Ábel a 24.hu-nak azt mondta, hogy Németh Szilárd 2017-ben hozta létre az első mémoldalát. A fideszes narratívát propagáló Csepeli Házmester azóta is működik.

A Fidesz, mint működtető természetesen nincs feltüntetve az oldalon, de a párt előírásainak megfelelően le van adva a központban úgynevezett szembesítő oldalként, vagyis olyan felületként, ahol a politikai ellenfeleket, például Karácsony Gergely főpolgármestert, Szabó Szabolcs csepeli ellenzéki országgyűlési képviselőt vagy Gyurcsány Ferencet lehet támadni

– fogalmazott Ábel.

Az alpolgármester, aki korábban a kerület összes médiaügyéért felelt, azt állította lapunknak, hogy 2017-ben a Csepeli Házmester működtetését a fidelitasosokra bízták, de a tevékenységre akkoriban még a szélesebb helyi pártvezetésnek is teljes rálátása volt. Németh Szilárd a Csepeli Házmester szerkesztőit utasította az ő Fideszből való kizárásuk idején, hogy hozzanak létre egy másik, a Borbély Lénárd Csepel Messiása című oldalt. Ábel elmondása szerint a két felület azóta teljesen párhuzamosan működik, osztják és lájkolják egymás posztjait. A mozgássérülteken és a polgármesteren gúnyolódó bejegyzés is ilyen volt, bár azt nem vitték át a Csepeli Házmesterre, viszont lájkolták az oldal nevében.

Emailben megkerestük Németh Szilárdot a két mémoldallal kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban az ő irányítása alatt működnek-e, illetve kik készítik a bejegyzéseket. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés:

A Borbély Lénárd Csepel Messiása oldalról cikkünk megjelenése után röviddel eltűnt a mozgássérült egyesület által kifogásolt poszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik