Belföld

Lefényképezték a Bükkben kóborló medvét

Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület / Facebook
Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület / Facebook

A Bükk „láthatatlan turistája”, mindenki kedvenc medvéje továbbra is sikerrel barangol az erdő rejtett zugaiban

– ezzel a szöveggel osztott meg néhány friss fényképet a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület vasárnap.

A Bükki Nemzeti Park legutóbb augusztus 24-én számolt be hasonló észlelésről, akkor a igazgatóság természetvédelmi őréhez érkezett bejelentést a Bányahegy-Kis-kőháti zsomboly közötti turistaúton pillantották meg az európai barnamedve egy példányát. A leírás szerint, a világos nyaki elszíneződés alapján az egyed valószínűleg azonos volt az előző hetekben vadkamera által felvett példánnyal – írták.

Júniusban írtunk arról, hogy idén viszonylag sok medvét észleltek Magyarországon. Az év első felében 6–8 különböző példány megjelenését sikerült igazolni. Többségük Szlovákiából érkezik és a Bükkben bukkan fel, mivel a Sajó völgye remek zöld folyosóként szolgál a számukra is.

Az európai barna medvék legnagyobb populációi a Kárpátokban találhatók. A kontinens legnagyobb méretű ragadozói, magányos állatok saját territóriumokkal, vagyis az idővel kialakuló helyszűke kóborlásra készteti a fiatal állatokat. Élőhelyük közvetlenül érintkezik magyar területekkel az Északi-középhegység északi peremén, így egyre többen bóklászhatnak át hozzánk. Idővel pedig akár meg is telepedhet egy-egy példány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik