Belföld

Lezuhant egy sportrepülő a fehérvári repülőnapon

Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta lapunkat,  hogy mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, azonban

két ember életét nem lehetett megmenteni.

Közlése szerint egy kislány, egy nő és egy férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett. Őket mentőhelikopterekkel szállítják budapesti kórházakba. Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a Székesfehérvári kórházba szállítják további ellátás céljából.

A  légibalesetben egy 67 éves és egy 37 éves férfi halt meg, ők a repülőgépen tartózkodtak, amikor az lezuhant – derült ki a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményéből. A tragikus baleset eszerint vasárnap délután 15 óra 20 perckor történt eddig ismeretlen okból. Az RTL Híradó közlése szerint egy szegedi apa és fia halt meg a balesetben.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a kisrepülő egy parkoló személygépkocsi közelében csapódott a földbe, ennek során mindkét jármű kigyulladt. Amint a rendőrségi közleményből kiderült: a három súlyos sérült ennek a kocsinak az utasa volt. A tűzoltást és a mentést a helyszínen tartózkodó, a rendezvény biztosítását végző Fehérvári Tűzoltó Egyesület azonnal megkezdte. A lángokat végül a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve fojtották el. A katasztrófavédelem nagy erőket riasztott a helyszínre. A karasztrófavédelem megyei szóvivője hozzátette: Székesfehérvárról három ipari fecskendő, egy vízszállító és egy pályaszer vett részt a mentésben. A katasztrófavédelem tűzeseti heszíni szemlét tart a területen.

A feol.hu megyei hírportál beszámolója szerint a helyszínen lévők csak annyit láttak, hogy a Trojan típusú repülőgép forduló közben megbillent, elveszítette sebességét és lezuhant:

Ketten ültek a repülőgépben, esélyük sem maradt a túlélésre, hiszen a gép felrobbant, a benne ülők elégtek

– írták. A hírek szerint a Trojan egy család autója mellett csapódott be.  A helyszínre érkezett mentők és rendőrök és honvédség segítségével dolgoztak a helyszínen. A nézőktől nyugalmat kértek a rendezők, a légiparádé természetesen nem folytatódott. A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők.

A látogatókat – amint azt az fmc.hu írta – arra kérték, hogy ne rohamozzák meg a parkolót, hogy a mentők tudjanak közlekedni.

A feol.hu frissített beszámolója szerint bizonyosan hosszú vizsgálat következik, amely akár hónapokig is eltarthat, a műszaki hiba valószínűségét nem lehet kizárni, de a lapnak nyilatkozó szakmabeliek – mint írták – pilótahibára gyanakodnak.

A börgöndi légiparadén a HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő zuhant le. A gép szinte a földet érés pillanatában berobbant. A hangárok felől nézve Dinnyés irányában történt a lezuhanás, kevéssel a nézők számára fenntartott parkoló előtt.

Vasárnap este Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester közleményben fejezte ki együttérzését az áldozatok szeretteivel és a sérültekkel. Azt írta, a rendezvényt támogató önkormányzatnak, az egész városnak és személyesen neki is nehezen szavakba önthető fájdalom az, ami történt.

Imáinkban, gondolatainkban a pilóták szeretteivel és a sérültekkel vagyunk. Városunk minden polgára nevében mielőbbi, teljes felépülést kívánok a sérülteknek!

– írta. A városvezető egyúttal az önkormányzat segítségét ajánlotta a a baleset érintettjeinek, valamint megköszönte a tűzoltók, a mentősök, a repülőnap szervezőinek helytállását, mellyel a balesetet kezelték.

A tragikus balesetről felvétel is készült:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik