Belföld

Vezető osztrák lap: a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Mély válságban van a magyar gazdaság: miközben a lakosság az unión belül példátlanul magas áremelkedéstől szenved, a kormány igyekszik elterelni a figyelmet a bajokról – írja Budapestről a Die Presse. A vezető osztrák újság cikkét a Hvg.hu szemlézte, eszerint a hatalom az utóbbi 13 évben két valóságot alakított ki a nyilvánosság számára. Az egyik az a párhuzamos világ, amit a hivatalos propaganda terjeszt a vezetőszárra vett sajtó bevetésével. A másik az, amit a bőrükön éreznek az emberek, és amely teljesen más, mint a párhuzamos világ.

Legutóbb Orbán Viktor előkapta a „kenyeret és cirkuszt” jól bevált módszerét. Megrendeztette az atlétikai vb-t – egy vadonatúj, méregdrága stadionban, közben pedig befagyasztotta egy sor alapélelmiszer árát, de úgy, hogy azt egy tervgazdaság sem csinálná különbül.

Ezzel együtt egy éve elszabadultak az árak, a mérték júliusban 17,6 százaléknál járt (augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az élelmiszer-infláció viszont 19,5 százalékos – a szerk.).

A lap közölte, a jobboldali-populista kormányfő már idejekorán megtalálta az bűnöst: Brüsszel tehet mindenről, mivel kinyitotta Pandora szelencéjét a teljesen szükségtelen szankciókkal. A Fideszről lepattan a vélemény, miszerint

  • Orbán Viktor végül megszavazta az összes szankciót,
  • továbbá hogy a pártalanul magas inflációt leginkább saját magának köszönheti.

Szakértők utalnak arra, hogy a többi volt szocialista országban messze alacsonyabb az infláció, a másik három visegrádi államban valamivel 10 százalék alatt marad. De azt már nem lehet tagadni, hogy a magas árak megviselik a gazdaságot. Zuhan a vásárlóerő. Egyrészt a kiskereskedelmi forgalom értéke 10 százalékkal esett vissza a tavalyi értékhez képest, másrészt a hazai idegenforgalom kemény veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Nem beszélve arról, hogy az üzemanyag fogyasztás jó 20 százalékkal lett kisebb.

De ez még mindig nem minden: az idén kemény 5,5-6 százalék lesz az államháztartás hiánya. Ennélfogva még akkor is, ha Orbán és kormány nem akarja tudomásul venni: a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik – mutat rá a Die Presse jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik