Belföld

Hétfőn kérhetik utoljára a szülők az ingyenes HPV-oltást a gyereküknek

Thinkstock Digitális
Thinkstock Digitális

A szülőknek szeptember 11-ig kell leadniuk az iskolában az írásbeli nyilatkozatukat arról, hogy kérik-e hetedik osztályos gyermekük számára az ingyenes human papillomavírus (HPV) elleni oltást – írja az Index.

Aki esetleg még nem kapta meg a nyilatkozatot, kérje az iskolavédőnőtől, osztályfőnöktől, a dokumentum aláírására és benyújtására a hétfői napon még van lehetőségük – nyilatkozta a portálnak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezető főorvosa. Mint mondta, későbbi életkorban is be lehet adatni a vakcinát, de akkor már önköltséges, ráadásul 15 év felett nem elég a két dózis, három oltás után alakul ki a védettség. A patikákban 45–55 ezer forint alatt nemigen lehet hozzájutni az oltóanyaghoz.

A főorvos elmondta, hogy a HPV elleni védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban, nemtől függetlenül beadható, 54 éves korig ajánlják, de a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, ezért javasolják a nemzetközi ajánlások 11–12 éves korban.

Az iskolai HPV-kampányoltás a 2014–2015-ös tanévtől a Nemzeti Immunizációs Program része, 2020 szeptemberétől pedig már a 12. életévüket betöltött lányok mellett a fiúk számára is lehet kérni. A kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a méhnyakrákos esetek 90 százalékáért felelős human papillomavírus összefüggésbe hozható a férfiakat érintő szájüregi daganatokkal, gége- és garatrákos esetekkel. Továbbá a fertőzés következtében a végbélnyíláson és a hímvesszőn is kialakulhatnak rosszindulatú elváltozások. A fiúk oltása a direkt és indirekt hatások miatt szükséges, amellett, hogy az említett daganatokat náluk is kiválthatja a fertőzés, akár évekig tünetmentesen lappanghat bennük, amit így tudtukon kívül továbbadhatnak – olvasható az Index cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik