Belföld

Elévülhet-e a szökésben lévő KGBéla büntetése?

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

A harmadfokon eljáró Kúria tavaly szeptemberben öt év fegyházbüntetésre ítélte a KGBéla-ként elhíresült Kovács Bélát, a Jobbik korábbi EP-képviselőjét az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt, ám a volt politikus nem vonult be a fegyházba, ezért a Mandiner utánajárt, vajon elévülhet-e a büntetése, amennyiben a jövőben sem sikerül őt elfogni.

Mivel Kovács Béla nem kezdte meg a büntetése letöltését, és a börtönbe történő rendőri elővezetése sem járt eredménnyel, a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2022. november 22-én hazai elfogatóparancsot adott ki ellene. Ez sem járt eredménnyel, ezért a törvényszék idén júniusban a Kovács Bélával szemben európai-, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.

A Mandiner szerint felmerül a kérdés, hogy a feltehetően Oroszországban, Moszkvában tartózkodó egykori politikusnak mennyit kellene „bujkálnia” ahhoz, hogy elévüljön a bűncselekménye. Ifj. Balsai István büntetőjogász a lap kérdésére elmondta, hogy 5 éves  szabadságvesztés esetén a büntetés végrehajthatósága 10 év alatt évül el, amit az elfogatóparancs kibocsátásának jogerőre emelkedése napjától kell számolni. „Az elévülés megszakítására vonatkozó szabályok szerint az elévülést ugyanakkor félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtásával összefüggésben hozott intézkedés” – mondta a büntetőjogász, hozzátéve, hogy ez lehet egy szimpla hatósági megkeresés is az ügyben.

Mindez azt jelenti, hogy akár a végtelenségig elnyújtható az eljárás, így az elévülésre aligha játszhat Kovács Béla – írja a Mandiner.

Kiemelt kép: Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik