Belföld

Gurmai Zita: A kormány szeptember 30-ig állapodjon meg az Európai Bizottsággal!

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A követelés a szocialista képviselő parlamenti irományában bukkant fel.

Putyin és barátai fontosabbak, mint a magyar családok? A kormány inkább elveszi a bölcsődei támogatást, minthogy megfeleljen az uniós normáknak?!

Erről nyújtott be írásbeli választ igénylő kérdést az MSZP-képviselő Csák János miniszternek.

Gurmai Zita hosszan és vehemensen írt arról, milyen fontos lenne, hogy Orbán Viktor a „keleti diktátorok körbeugrálása” helyett tegyen meg mindent a családokért, azért, hogy az ország végre hozzájusson az uniós pénzekhez, amelyeket a kormány antidemokratikus intézkedései miatt tartanak vissza.

A szocialista politikus szerint immár saját bőrükön is érezhetik az emberek, hogy

Orbán Viktornak fontosabb Putyin és baráti körének kiszolgálása, mint a magyar családok támogatása,

hiszen ősztől már nem lesz bölcsődei támogatás sem. Ezt követően hosszan sorolta a gyermeket nevelő családok nehézségeit, amiket arra vezetett vissza, hogy

Orbán Viktor nem hajlandó változtatni az általa kiépített korrupt és antidemokratikus rendszeren. Inkább a szakadékba kormányozza az országot, de a hatalmát biztosító autoriter szabályokon nem változtat.

Mint írta,

az MSZP azt követeli, hogy a kormány szeptember 30-ig állapodjon meg az Európai Bizottsággal!

Szerinte csak így menthető meg a jövő évi költségvetés, ráadásul Brüsszel nem kér lehetetlent, ezért arra várt választ:

  • Miért nem egyeznek meg az Európai Bizottsággal?
  • Fontosabb-e a korrupció, az antidemokratikus
    rendszer fenntartása, mint a magyar családok támogatása?
  • Miért nem tesznek meg mindent azért, hogy a magyarok jobban élhessenek, a családok több támogatáshoz jussanak?

Kérdéseire válaszolva Vitályos Eszter államtitkár egyrészt hosszan sorolta, mi mindent tesz a kormány a családokért, a kisgyermekes szülőkért. Azt is írta, hogy az MSZP és a teljes baloldal hatalomra akar kerülni, ezért

Brüsszelre hivatkozva és támaszkodva saját nemzetük ellen lépnek fel, ahelyett, hogy a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat követelnék az Uniótól.

Az államtitkár azt javasolta, hogy

a nemzetrontó politika helyett álljanak ki Brüsszelben hazánk érdekei mellett, hogy folytatódhasson a munka világába visszatérő, kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének uniós forrásból történő támogatása.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2010-hez képest 90 százalékkal (61 ezerre ) bővült a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, folyamatosan javul az országos lefedettség is,  már több mint háromszor annyi településen (1063) biztosított az ellátás, mint 2010-ben (akkor 326 településen volt elérhető).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik