Belföld

Újabb földrengést észleltek Békésben ma hajnalban

MAGNUS HENDRATMO / ANADOLU AGENCY / AFP
MAGNUS HENDRATMO / ANADOLU AGENCY / AFP

Szarvastól tíz kilométerre 3,1 magnitúdójú földrengés volt 7 óra 9 perckor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma pénteken az MTI-vel.

A földrengést Szarvason, Csabacsűdön, Őrménykúton, valamint több más településen is érezhették – tájékoztatott Kalmár Dániel szeizmológus.

A Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 földrengés pattant ki. Miután Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel, írta korábban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára. Említette a Corvinus projektet, amiben a cél a hazai szénhidrogén kitermelés fokozása. A másik potenciális lehetőség, amivel érdemben foglalkozni kell, hogy több geotermikus energia projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben. Aszódi szerint a 99 földrengésből álló földrengésfelhő azért is kell, hogy figyelmeztető jel legyen, mert hazánk éppen most tervez – energiastratégiai szempontból nagyon helyesen, a földgázimport-függőség csökkentése érdekében – egy nagyobb ívű geotermikusenergia-programot megvalósítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik