Belföld

Pesty-kérdést kapott, Polt Pintérrel válaszolt

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.hu
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.hu
Indul-e büntetőeljárás Pesty László nyilatkozata következtében? Erről érdeklődött Csárdi Antal.

Az LMP politikusa azért fordult írásbeli választ igénylő kérdéssel a legfőbb ügyészhez, mert úgy vélte, az ismert jobboldali producer és rendező, „az elmúlt hetekben több olyan állítást is megfogalmazott, amik alapján megalapozottan feltételezhető, hogy a közpénzekkel kapcsolatos bűncselekményeket követtek el ismeretlen személyek és tettesek. Pesty László nyilatkozatai alapján tehát bűncselekmények gyanúja áll fenn”.

Csárdi Antal ezért Polt Pétertől várt tájékoztatást arról, hogy a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó nyomozó hatóság a Be. törvény 4.§ (1) bekezdése alapján indított-e, illetve indít-e büntetőeljárást?

A legfőbb ügyész válaszában jelezte, hogy a kérdésre Pintér Sándor tud csak válaszolni. A törvény szerint ugyanis a kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter útján irányítja. A nyomozás elrendeléséről a rendőrség önállóan dönt, e rendelkezése felett az ügyészség irányítást nem gyakorol.

Az előbbiek alapján a belügyminiszter rendelkezik hatáskörrel a válaszadásra arról, hogy Pesty László 2023. augusztus 23-án közzétett nyilatkozatával kapcsolatban a rendőrség feljelentésre eljárva vagy hivatalból nyomozást elrendelt-e.

Pesty László az utóbbi időben többször is bírálta a NER-t, a Polt Péter által közölt konkrét dátum azért fontos, mert akkor neveket ígért az általa „Lölő-jelenségnek” nevezett ügyekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Pesty László: Nem igaz, hogy egy fideszes csak akkor őszinte, ha részeg
Lölő klánozott Tusványoson, és ősfideszes létére azt mondta: „A kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk... hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem.” Azóta áll a bál a Fideszben. Vagy nem áll. Nagyinterjú azzal, aki látta Lenint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik