Belföld

Az Államkincstár ügyfeleit verték át kiberbűnözők, 440 millió forintnyi megtakarításhoz jutottak hozzá

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Az elmúlt időszakban a csalók célba vették az Államkincstárnál számlát nyitó ügyfeleket is. Ez egy újkeletű jelenség, erre korábban nem volt példa – jelentette ki Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a KiberPajzs Edukációs Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. A Világgazdaság összefoglalója szerint a szélhámosok nem az Államkincstár rendszereit támadják, hanem az ügyfeleket célozzák. Eddig több mint 50 embert vertek át és 440 millió forintnyi megtakarításhoz jutottak hozzá. A legalacsonyabb kicsalt összeg 1 millió, a legmagasabb 50 millió volt.

A csalók telefonon egy bank vagy egy szervezet alkalmazottjának adják ki magukat, és azt próbálják elhitetni az ügyfelekkel, hogy hiba történt a tranzakció során, ezért keresik a felhasználót. Egy részük ezt elhiszi és maga adja ki az adatait. Bugár hangsúlyozta, hogy a bankok és az Államkincstár soha nem kérik bankkártya adatokat, ahogy az ügyfelek jelszavát sem.

Az MNB adatai szerint 2023 első negyedévében a bankkártyákhoz kapcsolódó visszaélések összértéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik