Belföld

Egy újszülött babát hagytak a kecskeméti kórház bejáratánál

Újszülött babát hagytak Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház bejáratánál – közölte az intézmény szerdán a Facebookon. A közlemény szerint a kórház főbejárata mellett 2023. szeptember 5-én hajnalban találták meg a kisfiút, akit Hajnal Viktornak neveztek el az Újszülött Részleg dolgozói.

Habár a kórházban évek óta működik a mindenki számára anonim módon elérhető csecsemőmentő inkubátor, ezúttal a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára – tették hozzá. A közelben működő pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali 4 óra környékén, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így néhány percen belül a baba a gyermekosztályra került biztonságba.

Az első vizsgálatok alapján a kis Viktor egészséges, 3500 gramm és 52 cm, gyors megtalálásának köszönhetően szerencsére nem hűlt ki drasztikusan. A kicsire még alapos kivizsgálás és az ilyenkor szükséges ellátás, oltások várnak, majd egy darabig a kórház Újszülött Részlegén marad. További sorsával, esetleges örökbefogadással kapcsolatban a hatóságok intézkednek majd.

A közlemény felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorban teljes mértékben anonim módon helyezhető el biztonságosan az újszülött csecsemő, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne.

Az elmúlt több mint egy évtizedben ő az ötödik gyermek, akit pár órával születése után a kecskeméti intézménynél hagytak, a korábbi babákat az inkubátorba tették, legutóbb 2019-ben fordult elő ilyen eset – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik