Belföld

Visszavásárolná Kárpátalját Ukrajnától egy magyar vállalkozó, mégpedig a börzsönyi aranybánya terméséből

A Borson jelent meg írás a hétvégén Varga István vállalkozóról, aki a lap szerint arra készül, hogy aranybányát nyisson a Börzsönyben, amiből a becslései szerint 500 milliárd euró értékű nemesfémet is ki lehetne termelni.

A vállalkozó hitelesnek vél bizonyos kutatásokat (amelyek eredete ugyanakkor nem derül ki), amik szerint por formájában 500 milliárd euró értékű arany lapul a Börzsönyben 500 méteres mélységig. Mint mondta, neki már mindene megvan, ezért a haszonból nem a birodalmát szeretné bővíteni.

A „mélyen nemzeti érzelműként” jellemzett 77 éves vállalkozó tervei között a Bors szerint az szerepel, hogy a bánya hasznából megvegye az ukrán államtól Kárpátalját.

A megyényi területtel egyrészt nagyobb lenne az országunk, másrészt legalább részben érvényesülne egyfajta történelmi igazságszolgáltatás, ráadásul békés eszközökkel

– idézi Vargát a lap.

A vállalkozó azt is elmondta, reményei szerint két éven belül beindulhatnak a munkálatok a Börzsönyben, jórészt emberi erő igénybevétele nélkül.

„A kitermelést robotok fogják végezni, tehát már nem a hagyományos bányászati módszereket használjuk. Már tartanak is a tárgyalások egy japán céggel a gépek legyártásáról” – osztotta meg terveit a Borssal Varga István.

Kapcsolódó
A külügy a betiltott magyar himnuszról: Magyarország így nem tudja támogatni Ukrajna EU-csatlakozását
Egy munkácsi iskolában nem engedték lejátszani a magyar himnuszt az évnyitón. Reagált a KKM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik