Belföld

Előkerült a fotó a botrányos orosz tankönyvről

A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal ’vétették észre magukat’, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.

– írja az oroszországi tizenegyedikes diákoknak kiosztott új tankönyv, amelynek tartalmából már korábban botrány lett. A tankönyvet a Telex szerezte meg, és a befotózott képek alapján el lehet dönteni, hogy igaza volt-e az orosz nagykövetségnek, amikor azt mondták, hogy az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os forradalmat.

A könyvről a G7 már csütörtökön posztolt egy képet, de azon még szerepelt a szakvélemény felirat is, a Telex viszont most a tankönyv kinyomtatott verzióját fotózta le.

A könyv arról is ír, hogy a nyugat robbantotta ki az 56-os forradalmat:

A tüntetők a magyar vezetést a szovjetbarát irányzatért kritizálták, követelve Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből. Teljes megalapozottsággal feltételezve, hogy a magyarországi krízis katalizátorai a belső ellenzéket támogató nyugati titkosszolgálatok voltak, a Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, segítve a magyar hatóságoknak elnyomni az akciót.

A forradalom szót egyébként a tankönyv nem használja, csak eseményként hivatkozik rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik