Belföld

Az MVM tagadja a felelősségét a békési földrengésekben

A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között

írta csütörtöki közleményében az MVM.

Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben a közelmúltban egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 földrengés pattant ki. Ezt követően Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára egy cikkben azt írta, hogy Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel, és köztük van a Corvinus projekt is, amellyel a hazai szénhidrogén kitermelést akarják fokozni.

Az MVM szerint azonban a feltételezés a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan.

A földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el. A földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található. A Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt. A regisztrált földrengések Szarvas környéki epicentruma légvonalban 40-50 km távolságban van a Nyékpuszta mezőtől. A Corvinus projektben folyó tevékenység esetleges szeizmikus hatása ilyen távolságból elképzelhetetlen.

Hozzáteszik azt is, hogy a regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető. Ezzel szemben a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik. Az MVM emiatt kizárja az érintettséget, amit állításuk szerint a folyamatos méréseik is alátámasztanak.

Megjegyezték, hogy „a Corvinus projekt hiánytalanul eleget tesz a környezeti terhelést figyelő monitoring rendszer üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségének is, nagy érzékenységű és felbontóképességű szeizmikus mérőrendszert alkalmaz”, és egyszer sem regisztráltak földmozgást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik