Belföld

Rejtélyes gazdagodás: hatalmas földeket vett Bánki Erik, akinek eközben félmilliárdos tartozása van

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Több mint 100 hektár földet vett összesen 205 millió forintért Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő a nyár folyamán Baranyában – tudta meg az RTL Híradó.

A hímesházi önkormányzatnál kifüggesztett adásvételi szerződések szerint összesen 106 hektárnyi földet vett júliusban 205 millió forintért Bánki, de nemcsak ő vásárolt be földekből. 20 éves fia is éppen azon a környéken talált eladó földeket, ő 64 hektárt vett csaknem 122 millióért.

A vásárlás pénzügyi fedezete azonban kétséges – számol be az RTL Híradó.

Bánki vagyonnyilatkozata szerint több cégnek is tagja vagy tulajdonosa, jövedelme azonban csupán őstermelői és parlamenti munkájából van. Hogy pontosan mennyi, azt nem lehet tudni, de ha szabályosan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, maximum évi bruttó 78 millió forint bevétele lehet.

„Nem igazán látszik, hogy erre miből volt pénze. Mindezt úgy egyébként, hogy több mint fél milliárd forintos tartozást is beírt a vagyonnyilatkozatába. Úgyhogy szerintem kijelenthető, hogy a hitelképességével is gondok vannak” – mondta a Híradónak a jobbikos Schwarcz-Kiefer Patrik.

A fideszes országgyűlési képviselőnek ugyanis 534 millió forintos banki hitele van, és további 40 millióval tartozik magánszemélyeknek. 

Az RTL Klub kereste Bánki Eriket, helyette a Fidesz frakció válaszolt. Ők annyit mondtak, hogy a képviselő pénzintézeti hitelből finanszírozta a vásárlást. Hogy félmilliárdos tartozása mellett hogyan kaphatott Bánki Erik 200 milliós hitelt, nem tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik