Belföld

Bezárták a hajléktalanszállót Derecskén, a polgármester szerint nem az érkező vendégmunkások miatt

Indoklás nélkül megszüntették a hajléktalanellátást Derecskén – írja a Debreciner.hu. Az éjjeli menedéket eddig egy önkormányzati alapítvány működtette, amelynek a mindekori településvezető – így jelenleg a Fidesz által támogatott Rácz Anikó polgármester – a kuratóriumi elnöke. A döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete az augusztus 29-i rendkívüli ülésén. Az alapítvány kuratóriuma viszont már május 2-án döntött a menedékhely bezárásáról.

A polgármester képviselő-testületi előterjesztését csak pár órával az ülés előtt, azt követően töltötték fel az önkormányzat honlapjára, hogy annak hollétéről egy újságíró telefonon érdeklődött – hívta fel a figyelmet a debreceni lap.

Az előterjesztés szövegéből nem derül ki, hogy a kuratórium miért látta szükségesnek a menedék megszüntetését, sem az, hogy a városvezetés miért akarja befejezni ezt a szolgáltatást.

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén bő nyolcezer ember él. Az előterjesztésben a polgármester kitért rá, hogy a harmincezer lakosnál kisebb településeken nem kötelező menedékhelyet működtetni. A szolgáltatást az állami normatíva mellett önkormányzati kiegészítésből tartották fenn. A tizennégy férőhelyes létesítményben a bezárás pillanatában hatan részesültek ellátásban.

Az ülésen Rácz Anikó reagált arra a városban terjedő szóbeszédre, amely szerint kínai vendégmunkásokat helyeznének el az ingatlanban. Leszögezte, a városvezetés nem tervez vendégmunkásszállót kialakítani, a bezárás ellenére pedig minden hajléktalanról szeretnének gondoskodni, de ezt szerintük nem feltétlenül intézményi keretek között kell megtenniük.

A menedékhely csütörtökön zár be, vagyis a szerdai volt az utolsó este, amikor még bent tartózkodhattak a derecskei hajléktalanok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik