Belföld

Mosdóban hányta össze magát a komáromi akkugyár munkása, miközben tucatnyian lettek rosszul tavaly egy jegyzőkönyv szerint

A hvg.hu hivatali jegyzőkönyvek alapján rekonstruálta, milyen jelenetek zajlottak le a komáromi SK Battery Manufacturing Kft. akkugyárban 2022 januárjában.

Az összkép elég rémisztő.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ellenőrének az egyik dolgozó így emlékezett a tavaly januári napra, amikor az üzemben 14 munkás lett rosszu:

Szünet után ittam egy kicsit, és visszamentem a termelésbe, és én ekkor még nem éreztem semmit. Az ötös sorra mentem vissza, nagyjából húsz-harminc perc múlva nekem is fájni kezdett a fejem. Anett a sor másik oldalán dolgozott, vele együtt jöttünk ki. A mosdóban Niki már hányt

Az akkugyárban 2022. január 19-én szabadult el egy olyan gáz, ami súlyosan rákkeltő, de az ügynek a hvg.hu által kikért kormányhivatali dokumentumok szerint volt előzménye.

A portál így rekonstruálta a történteket:

  • január 18-án este háromnegyed kilenckor üzemzavar volt a gyárban, ami súlyos problémát okozott a gyártósoron, nyílt láng nélkül kezdett égni a sor egyik modulja.
  • Másnap, azaz január 19-ére így emlékezett az egyik dolgozó. “Elkezdtünk takarítani, majd hét-nyolc között kezdtük a cellákat kijáratni. Nyolc óra tájékán éreztünk egy erős, szúrós, fojtó szagot, többen is jeleztük a műszakvezetőnek. Bementünk az öltözőbe, ott négy modulos (az egyik speciális gyártósoron dolgozó egység tagja – a szerk.) ült és arra panaszkodott, hogy rosszul van. Nehéz légzés, szem- és szájszárazság. Az öltözőben is lehetett ezt a szagot érezni. Visszamentünk az ötös sorra a cellákat ellenőrizni, mert a sor elindult. Olyan fél tíz felé füstöt láttam a sorok legvégén. Ez a füst fehér színű volt, és át lehetett látni rajta. Szóltam a műszakvezetőnek, és erre ők azt mondták, ne keltsünk pánikot, mert jön az audit. Így bent maradtunk, amíg rosszul nem lettünk. Nehéz légzés, torokkaparás, szem- és szájszárazság, szédülés, hányás.”

A határozatból kiderült, hogy a csípős bűz miatt heten nem érezték biztonságban magukat, őket a műszakvezető beküldte a női öltözőbe.

A balesetek és munkásaik veszélyeztetése miatt az SK büntetést kapott, összesen 1 millió 579 ezer 500 forintot kellett befizetnie. Emellett a hvg.hu cikkében több kisebb balesetről is szó esik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik