Belföld

Maruzsa Zoltán levelet írt az iskoláknak és az óvodáknak, hogy mit kell tenniük az anafilaxiás allergiás gyerekekkel

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Újabb fontos lépések történtek tanévkezdésére a súlyosan allergiás gyerekek ügyében, de a kötelező Epipen beszerzése továbbra sincs napirenden.

Ahogy arról július végén írtunk, szeptember elsejétől kiemelt figyelmet kapnak az anafilaxiás rizikójú allergiások a közoktatási intézményekben. A jogszabály-módosítás értelmében az ételallergiás gyerekeknek az 1-es típusú diabéteszes gyerekekhez hasonló figyelmet kell kapniuk.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület szerdai közleményéből az is kiderült, hogy további lépések történtek az anafilaxiás gyerekek érdekében. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ugyanis levélben tájékoztatta az intézményeket a szükséges intézkedésekről, amelyek a következők:

  • az intézmények mérjék fel, hogy jár-e anafilaxiás gyermek az intézménybe,
  • jelöljenek ki 1 főt a tanuló támogatására,
  • az Oktatási Hivatal szervez oktatást a pedagógusok számára, amelyre a Pedagógiai Oktatási Központok felé lehet igényt leadni,
  • az érintett gyermekek a mindig náluk lévő 2 darab adrenalin tartalmú autoinjektor mellett írassanak fel egy harmadikat is, amelyet vigyenek be az intézménybe extra biztonsági tartalékként,
  •  az iskolaorvos, védőnő a szülők bevonásával ellátási tervet alakítsanak ki.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület szerint ezek újabb fontos lépések. Releváns alapkérdés lett szerintük tisztázva azzal, hogy a szülők kötelessége nyilatkozni arról, hogy gyermekük érintett-e fokozott kockázatú allergiával. Korábban ugyanis nem lehetett erről nyilvántartást vezetni, most azonban már igen, így a tanuló jogviszonya alatt ez folyamatosan elérhető információ lesz.

Az 1 fő kijelölése az intézményben jó lépés, ha rájuk úgy tekintünk, hogy a feladatuk az érintett gyerekek intézményen belüli képviselete, a szülőkkel való kapcsolattartás és a gyermek folyamatos támogatása – írja közleményében az egyesület. Hozzáteszik azonban, fontos hangsúlyozni, hogy minden olyan pedagógusnak, közreműködő szakembernek képzettnek kell lennie, akire rá van bízva a gyermek napközbeni ellátása. Az allergénminimalizált környezet biztosítása, a tünetek felismerése és a sürgősségi ellátási terv ismerete és gyakorlott alkalmazása kötelező kell legyen mindenkinek, aki a gyermekkel van. Ne felejtsük el, hogy nagy baj esetén mindössze 20 perc áll rendelkezésre a cselekvésre – hívja fel a figyelmet Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület szóvivője.

A pedagógusok képzése elengedhetetlen feltétele a már diagnosztizált és még nem diagnosztizált, de érintett gyermekek védelme érdekében is. Minden intézménynek allergia képzettnek kell lennie, amely álláspontunk szerint a teljes pedagógusi létszám minimum 80 százalékát jelentené. Különösen fontos a diagnosztizált eseteknél, hogy csak olyan pedagógussal lehetnek, aki képzett. Így kapják meg azt a tudás, hogyan tudnak a törvényi kötelességüknek megfelelni, miszerint az ő feladatuk és felelősségük vigyázni a gyermekekre

– tette hozzá.

A folyamatnak azonban még nincs vége. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület alapítói, köztük Csáki Csilla allergológus szeptember 11-én tárgyalnak a központi oktatási programról az Oktatás Hivatallal, és folyamatosan tárgyalnak a szakmai szervezetekkel és az Országos Mentőszolgálattal is.

Addig is az intézmények, pedagógusok maguk is gondoskodhatnak az oktatásról, hiszen rendelkezésre áll a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) által validált ingyenes online oktatóprogram. Ez az oktatóprogram lehet a tervek szerint a központi oktatásban is, ennek egyeztetése zajlik jelenleg.

Az egyesület szerint ezek a fejlemények valóban előrelendítik a már diagnosztizált anafilaxiás rizikójú allergiás gyerekek ügyét, ám felhívják a figyelmet arra, hogy a nem diagnosztizált esetek védelme érdekében továbbra is szükséges a készenléti gyógyszer biztosítása az intézményekben. Jelenleg ugyanis teljesen intézményfüggő, hogy az önkormányzat vagy maga az iskola, illetve óvoda vezetése beszerez-e készenléti adrenalin tartalmú Epipen injektort, amely visszafordíthatja az anafilaxiás sokkot.

A kötelező Epipen beszerzése azonban, úgy tűnik, továbbra sincsen napirenden.

Megkérdeztük  a Belügyminisztériumot ennek okáról, illetve arról, miről folynak még egyeztetések. Amint válaszolnak, kiegészítjük cikkünket.

Kapcsolódó
Számos iskolában nem lesz a menzán nutellás palacsinta, diós tészta és mogyorós müzliszelet
Könnyebb lett a súlyos ételallergiás gyerekek és szüleik élete, de még mindig számos berögzült gyakorlatot kell felülírni, hogy csökkenjen a tragédiák rizikója, ráadásul a pedagógusok egy része tart az ételallergiás gyerekektől. Szakértőket kérdeztünk a teendőkről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik