Belföld

Szijjártó Péter: Elkészült a Debrecen-környéki vasúti infrastruktúra-fejlesztések első fázisa

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Elkészült a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések első üteme, így megindulhat a projekt második szakasza, amelynek nyomán létrejön Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari intermodális terminálja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a helyszínen. Az első, 65 milliárd forint értékű fázissal végeztek, így megindulhat a második szakasz, melynek nyomán

Debrecenben létrejön Kelet-Magyarország legnagyobb, Kelet-Európa egyik legjelentősebb ipari intermodális terminálja.

A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar gazdaságtörténet három legnagyobb beruházásából kettő jelenleg itt, néhány kilométerre egymástól zajlik, gyárépítések pedig óriási közlekedési infrastruktúra-fejlesztéseket indukálnak, jelentős út- és vasútépítésekkel járnak.

A kormány Debrecen környékén is nagy vasúti fejlesztésekről döntött: két szakaszban 130 milliárd forintból újul meg a füzesabonyi és a balmazújvárosi vonal.

Idén májusban Szijjártó Péter egy újabb debreceni akkumulátorgyár megépítését jelentette be: itt hozza létre első, egymilliárd eurós európai üzemét a kínai Eve Power. Itt épül a piacvezető CATL akkumulátorgyára is, melynek összértéke 7,6 milliárd eurót tesz ki. Ez Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása, de ez a legnagyobb folyamatban levő kínai beruházás is a kontinensen.

Kapcsolódó
A CATL ajándékkal engeszteli a debrecenieket
Esővízgyűjtő hordókat adományoznak a város lakóinak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik