Belföld

Elhalasztották az ácsi katódgyárról szóló közmeghallgatást, mert a beruházás még tervezési szakaszban van

Ács Város Önkormányzata / Facebook
Ács Város Önkormányzata / Facebook

Az ácsi önkormányzat korábban azt ígérte, nyár végéig megtartják a katódgyári beruházásról szóló tájékoztatót, de kedden visszavonták az erről szóló határozatot – derült ki az RTL Híradó című műsorából. A közmeghallgatás időpontját az előterjesztés szövege szerint októberre tűzték ki.

Az önkormányzatnak is van információja, de még nem mindenről száz százalékosan tudunk, hiszen az egész beruházásnak most még csak a tervezési időszaka van

– indokolta a döntést Szentirmai István polgármester.

Bár a polgármester tájékoztatta a helyieket, ők azt is csak a sajtóból tudták meg, hogy háromszáz lakásos lakópark is épülhet a gyárhoz – derült ki a beszámolóból. Az egyik lakos ennek kapcsán a televíziónak arról panaszkodott, hogy az orvosi ellátás nem elégséges még a helyiek számára sem, de a bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyek biztosítása is „nagyon labilis lábakon áll”.

A polgármester szerint azonban a vendégmunkások betelepítésével kapcsolatos aggodalmak alaptalanok. Ő azt mondta, el tudja képzelni, ha „fiatal pároknak” jó fizetést tudnak biztosítani a gyárban, akkor

magyar ember is fog jelentkezni, és azok is lesznek bőven ebben a lakóparkban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az idén június 21-én jelentette be, hogy újabb kínai gyár épül a település vonzáskörzetében. A cég a bejelentés szerint kilencszáz munkahelyet hoz lére a hétezer fős, Komárom-Esztergom megyei Ácson. Ez lesz a Huayou Cobalt első európai üzeme, ahol katódot fognak gyártani elektromos akkumulátorokhoz.

Az ácsi katódgyár ügyéről korábban videóriportban is beszámoltunk, amiből kiderül, hogy a helybéliek azonnal tiltakozásba kezdtek, ezt viszont nagyon megnehezíti a helyben is jellemző politika megosztottság. Ezt az érdekes videót itt lehet megtekinteni:

Kapcsolódó
Katódgyártól a vidéki önkormányzatok haláláig – mi történik Ácson?
Magyarország következő akkumulátoripari óriásberuházása Ács mellett épül. A település nyolc önkormányzati képviselőjéből öten beadták lemondásukat, de a katódgyár ellenzői is legalább két táborra oszlanak. Miért nincs összefogás kisvárosi szinten sem, és mit árul el Ács története a vidéki önkormányzatok haláltusájáról? 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik