Belföld

Zsiday Viktor: Rejtett inflációval is próbálja a kormány fenntartani a népszerűségét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az infláció nemcsak a klasszikus módon, a fogyasztóiár-indexben tud megnyilvánulni, hanem egyéb rejtett vagy kevésbé rejtett módokon is – írja hétfői blogbejegyzésében Zsiday Viktor. A befektetési szakember szerint az úgynevezett rejtett infláció az egyik módja annak, hogy egy kormány megpróbálja fenntartani a népszerűségét a kevesebb vagy nem elegendő erőforrás ellenére.

A közgazdász a bejegyzésben úgy  kezdte magyarázni a rejtett infláció jelenségét, hogy „a klasszikus infláció az, amikor a zsemle 50 helyett hirtelen 100 forintba kerüll, trükkösebb módja az, amikor továbbra is 50 forint, de csak kisebb zsömlét kapunk érte”. Ezeket a helyzeteket azonban, jelezte, még könnyen tudja kezelni az inflációs statisztika.

Amikor azonban mondjuk a zsemle minőségét rontják, azt már nehezebb megragadni, hangsúlyozta Zsiday. A közszolgáltatások esetén pedig szinte lehetetlen, pedig itt is ugyanaz történik: ugyanazért a pénzért – befizetett adó – kevesebb szolgáltatást kapunk.

Például, ha eddig 1 km-re kellett mennem a háziorvoshoz, most azonban a körzetösszevonások miatt 10 km-re kell járnom, és esetleg kevésbé elérhető a háziorvos, az bizony azt jelenti, hogy ugyanazért a pénzért (befizetett adó!) kevesebbet kapok, ráadásul még az explicit költségeim (idő, üzemanyag) is nőnek

– fogalmazott. A szakember leszögezte: ez infláció, de semmilyen statisztikában nem jelenik meg. „Ugyanígy infláció, ha bizonyos orvosi vizsgálatok/beavatkozások, amik eddig ingyenesek voltak, mostantól pénzbe kerülnek, erre épp aktuális példa a HPV-oltások ingyenességének megszüntetése, vagy a várólisták hosszának növekedése. Szintén infláció az is, hogy az oktatásban egyre kevesebb szolgáltatást kapnak a gyerekek, mivel nincs elegendő tanár.”

Zsiday a bejegyzés végén így összegzett: „Mindaddig, amíg egy adott ország nem néz szembe a gazdasági realitásokkal, nem lép le a politikai/gazdasági populizmus útjáról, és nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek a valódi, hosszú távú organikus gazdasági növekedést támogatják (pl: oktatás fejlesztése, szakképzett, demokratikus intézményrendszer erősítése, jogrendszer gyors, átlátható működése), addig kénytelen-kelletlen egyre jobban belesodródik a látható és a rejtett elinflálásba.„

Magyarország ezen az úton halad továbbra is, annak ellenére, hogy az Európa-rekorder inflációs »eredmények« (amely legalább 50 százalékban a gazdaságpolitikai hibáknak köszönhető) után most várhatóan egy ideig még jobb hírek jönnek hivatalosan az inflációs frontról.

Kapcsolódó
Az infláció visszatérése bebizonyította, többet tudunk a gazdaságpolitikáról, mint hittük volna
Az ortodox gazdaságpolitika alapállításai továbbra sem vesztették érvényüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik