Belföld

Szijjártó: 5-6 kilométerre lakunk a gödi Samsung-gyártól, és még itt vagyok

Facebook / Szijjártó Péter
Facebook / Szijjártó Péter

Minden korábbinál gyengébb az Európai Unió versenyképessége, a kontinens hatalmasat veszít azon, hogy hagyta magát beleprovokálni abba a versenybe az Egyesült Államokkal, hogy ki ad nagyobb katonai támogatást Ukrajnának – közölte Szijjártó Péter szombaton Tihanyban a Tranzit fesztiválon.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az Egyesült Államokban hetedannyiba kerül a földgáz, mint Európában, míg Kínában az áram ára egyharmada az európainak. Kitért arra is, hogy Kína tavalyi előzésével az EU gazdasága már csak a harmadik globálisan, részesedése csökkent a világ bruttó hazai termékéből. Európának szerinte ezért minél szorosabban együtt kellene működnie Kínával, ezzel szemben azonban komoly törekvések vannak a kapcsolat elvágására, ami súlyosan ellentétes a kontinens és benne Magyarország érdekeivel.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország a világgazdaságot meghatározó autóipar forradalmi átalakulásából minél nagyobb részt hasítson ki. Kiemelte, hogy a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyártói keleten vannak, így az ágazat nyugati cégei erős függőségi helyzetbe kerültek.

Itt jön el a mi időnk, mert azzal, hogy mi a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává tudtunk válni, ez jelenti az életbiztosítást Magyarország számára, a garanciát arra, hogy az elkövetkezendő években Magyarország a nagy világgazdasági átalakulásnak, amit az autóipari forradalom diktál, a győztese lesz

– jelentette ki.

Hazánk a világ negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, és amint befejeződnek a folyamatban lévő beruházások, a második lesz Kína után, ez jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar gazdaság a következő években is növelési pályán tud maradni – szögezte le.

„Ha ezek az elektromos akkumulátorgyárak nem Magyarországra jönnek, sok százezer magyar ember munkahelye kerül veszélybe, mert a magyar autóipar közvetlenül 170 ezer embernek ad munkát, közvetetten pedig ennek nagyjából a 3,5–4-szeres szorzója az iparági konszenzus” – összegzett.

Szijjártó szerint hatalmas harc zajlik ezekért a beruházásokért, és ebben tisztességtelen eszközöket is bevetnek. „Ilyen például az, hogy a saját otthonukért aggódó embereket félrevezetik, kihasználják az aggodalmukat, megtévesztik őket és felhasználják őket” – mondta, hozzátéve,

az egy rendkívül tisztességtelen, nemzetellenes törekvés, hogy a magyar embereket megvezessék, és ezzel előállítsanak egy olyan mozgalmat, amelynek nyomán ezek a gyárak nem Magyarországon, hanem Németországban, Franciaországban, Amerikában, Svédországban, és ki tudja, hol épüljenek föl, és majd ott foglalkoztassanak embereket.

A külügyminiszter a vélt egészségi kockázatokkal kapcsolatban megjegyezte,

5-6 kilométerre lakunk a Samsung gödi gyárától, és még itt vagyok.

(via MTI és Telex)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik