Belföld

Megmagyarázta az MVM az egyik fogyasztónak, hogy a 140 ezres brutális gázszámlájával is rengeteget spórolt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Sokan kaptak sokkot az elmúlt hetekben, miután kézhez vették az MVM havi földgázszámláját. Az állami energiaszolgáltató az átalánydíjas ügyfelek egy részének az éves elszámolószámla után olyan kiugróan magas havi számlát küldött, ami akár a megszokott összeg többszörösére is rúghatott.

A 24.hu egyik olvasójának például a korábbi, 40 ezer forint körüli átalányszintről hirtelen 140 ezerre ugrott a befizetendő összeg.

Igazán mégis azon húzta fel magát, hogy a brutális számok ellenére a kipostázott számlán ezúttal is szerepelt az úgynevezett rezsibox, amely azt hivatott bemutatni, hogy a fogyasztó mennyit spórolt a kormány jóvoltából „az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díjazással.” A narancssárgával kiemelt rezsibox szerint az olvasónak még a három és félszeres díjnak is örülnie kellene, mert így is megtakarított több mint 45 ezer forintot. Az MVM szerint ugyanis majd 185 ezer forint lett volna a számlája, ha nincs a rezsicsökkentés.

Az MVM egy éve vezette be az új szabályok szerinti számlázást, 2022 augusztusában  megváltozott a rezsibox tartalma is. Akkor azt mondták, ebben azt mutatják be, hogy az ügyfelek a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetnének.

A cég most is hasonló magyarázatot adott a kiakadt fogyasztónak, aki levélben érdeklődött, hogy ilyen magas díjazás mellett valójában hogyan kell érteni a spórolást.

A számlákon található rezsibox felsorolva tartalmazza azt, hogy Ön rezsicsökkentés nélkül a számlában elszámolt időszakra vonatkozóan a „Rezsicsökkentett díj nélkül az Ön fizetési kötelezettsége az elszámolt időszakban a következő összeg lett volna:” sor végén szereplő összeget fizetné a meghatározott világpiaci áron számolva.

Az Ön megtakarítása, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözete ebben az elszámolt időszakban, melyet az „Így az elszámolt időszakban az Ön megtakarítása” sorban tüntettünk fel

– válaszolta az MVM.

A brutális számlákról szóló híreket követően az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Bertalan is foglalkozott az üggyel. Tóth szerint teljesen abszurd, hogy a kormányzati előírások alapján a világpiaci árakra hivatkozva árcsökkentésként reklámozzák a kiszámlázott összeget, amikor a világpiacon valójában a töredékéért lehet beszerezni jelenleg a földgázt.

Szajki Bálint / 24.hu

Az ellenzéki politikus szerint a számlázási időszakban a tőzsdei gázár 130 forint/köbméter körül alakult, miközben az állami cég 569 forint/köbmétert, azaz közel négy és félszeres árral számlázott.

Választópolgárunknak 139 186 forint helyett mindössze 37 719 forintot kellene fizetnie, ha csak a tőzsdei gázárakat és a hatályos rendszerhasználati díjakat vennénk figyelembe

– írta a Tóth a Facebook-oldalán megjelent posztban.

Mint arról a 24.hu részletesen beszámolt, a kiugróan magas díjakat tartalmazó részszámlákat az MVM belső számlázási technikája eredményezte, és azokat sújtotta, akiknek rossz ütemben fejeződött be az elszámolási ciklusa. Az 1,7 millióból mintegy 90 ezer olyan lakossági fogyasztó lehet, akiknek azért nőtt a havi részszámlájuk, mert a július 31-ig tartó kedvezményes időszak végére már nem maradt elegendő kedvezményes földgázmennyiségük. Korább írtunk már arról, hogy Magyarországon, annak ellenére, hogy fogyasztói ár már az év elején is messze meghaladta az uniós átlagot, a tőzsdei áresés később sem érvényesült. A kormány azért igyekszik minél több pénzt besöpörni a gázon, mert a tavaly, a szakértői becslések szerint 200 euró körüli átlagáron felhalmozott készleteket fogyasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik