Belföld

Hétszázból hét védőnő elégedett a szolgálat államosításával

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Hétszáz védőnőből hét elégedett a védőnői szolgálat július elseji állami átvételével, írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet kérdőíves felmérése alapján.

A felmérést két körben végezték, az első, július elején indított kérdőíves vizsgálatban még az iskolákban dolgozó védőnők is részt vettek, akik egyelőre önkormányzati alkalmazásban maradtak. A második, augusztus 10-i felmérésben már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek.

A szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője, Szalainé P. Boglárka a lapnak elmondta, „a hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett”. A másik három válaszadó nem árulta el az okot. Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek.

A válaszadók csaknem harmada viszont arról számolt be többek közt, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

Kapcsolódó
„Több száz gyereknek fejből tudom a születési dátumát és a nevét” – kemény küzdelmet vívnak a védőnők a falvakban
Mudri Anita védőnői körzete egy szabolcsi falu, Nagycserkesz és a hozzá tartozó 16 tanyabokor. Beültünk mellé az autóba, hogy végigkísérjük egy munkanapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik