Belföld

Az azeri elnökkel tárgyalt Orbán Viktor

Munkalátogatáson a Karmelita kolostorban fogadta Ilham Alijevet a magyar miniszterelnök vasárnap – erről Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A tárgyalások középpontjában három téma volt, amelyek Magyarország és Európa biztonságához kapcsolódnak. A felek egyeztettek az energiaellátással, a fizikai biztonsággal – így különösen az ukrajnai háborúval – és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről.

Mint korábban a türkmén elnökkel is, alapvetően az energiaellátás kérdései kerültek fókuszba. Azerbajdzsánból idén 100 millió köbméter földgáz érkezik, illetve megegyezés született 50 millió köbméter magyarországi bértárolásáról is, így immár valós fizikai földgázszállítási kapcsolat létesült a két ország között – állapították meg.

Kiemelték: hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására.

Ilham Alijev elnök részt vesz az augusztus 20-i nemzeti ünnep, valamint a budapesti atlétikai világbajnokság eseményein is.

Szadir Zsaparov kirgiz elnök is a Karmelitában járt, vele a Kirgiz Köztársaság budapesti nagykövetségének megnyitásáról, valamint a biskeki magyar nagykövetségen történő vízumkiadás megkezdéséről volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik