Belföld

DK: Európa, Momentum: Nyugat

MSZP: Nyugat, Párbeszéd: tiszta ünnep. Közleményekkel ünnepeltek a baloldali ellenzéki pártok.

Ellenzéki pártok az európai értékeket, a nyugati orientációt kérték számon a kormányon Szent István, az államalapító király ünnepe alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményeikben vasárnap.

A Demokratikus Koalíció azt írta: mi, magyarok az államalapítás óta európai magyarok vagyunk, „hiába árulja el múltunkat és jövőnket minden nap a hatalom. Amikor egész Európában a magyarok élnek a legrosszabbul; amikor természetes szövetségeseink helyett már csak keleti diktátorok állnak szóba a magyar kormánnyal, mint »barátaink«; amikor a magyar az egyetlen kormány a kontinensen, amely egy háborúban Európa vereségének szorít; akkor biztosak lehetünk benne, hogy elárultak minket és letérítették hazánkat az államalapításkor kijelölt útjáról” – fogalmaztak. A DK kiemelte: az államalapítás óta európai magyarok vagyunk és az ezeréves célunk, hogy végre európaiként élhessünk.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt hangsúlyozta közleményében, hogy Szent István az ország számára a nyugati orientációt választotta, „jól döntött, mert nem a múltból építkezett, hanem a jövőt választotta. Ezzel szemben a nemzeti együttműködés rendszere Szent István művéből csak a hatalmi államot, illetőleg az állam és az egyház elválaszthatatlan viszonyát ünnepli. Ünneplése nem csak a múltba tekint és a történelmi tradíciók meghatározó szerepét hangsúlyozza, de a múlt viszonyait is akarja erőszakosan újrateremteni a XXI. században” – tette hozzá a szocialista politikus.

A Párbeszéd közleménye szerint az államalapítás méltó emlékezetének nem kell együtt járnia nagyzoló, környezet- és egészségkárosító pénzszórással. „Ismét azt látjuk, hogy a kormány olyasmire szór milliárdokat, amire nem kellene” – írta az ellenzéki párt, a tűzijáték környezet- és egészségkárosító hatásait hangsúlyozva. Nem a tűzijáték tesz naggyá egy nemzetet, hanem a kiművelt emberfők sokasága” – fogalmaztak a közleményben, amelyben „korszerű, észszerű, tiszta ünnepre” szólítottak fel.

A Momentum Mozgalom elnöke és frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc videójában azt mondta, az államalapításkor azt ünnepeljük, hogy egy évezreddel ezelőtt a nyugatot választottuk a kelet helyett. „Azt ünnepeljük, hogy az államiságunk a nyugati demokráciákhoz köt bennünket és nem a keleti diktatúrákhoz. Erről azonban manapság kevesebb szó esik, hiszen nem áll az állampárt érdekében erről őszintén beszélni” – tette hozzá a párt közleménye szerint, megjegyezve: „manapság a tűzijátékot és a 350 forintos sört is arra használják, hogy elfedjék a valóságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik