Belföld

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, munkában augusztus 20. operatív törzse

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, vasárnap reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, írja az MTI.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A ceremónián Novák Katalin mellett más közjogi méltóságok, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, kormánytagok, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebookon közölte, reggel 7 órakor megkezdte mai működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, és a Budapesti Közlekedési Központ működik közre.

Mint írta, a nemzeti ünnepen a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdenek a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Délután a Szent István-bazilikánál szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, este pedig ismét látványos fény- és tűzijátékkal várjuk majd az érdeklődőket. Novák Katalin köztársasági elnök délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, majd délután ugyanitt átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

A fentiek mellett továbbra is 14 helyszínen több mint 200 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók, a részletekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Orbán Viktor a Facebookon köszöntötte a születésnapos Magyarországot:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik