Belföld

Kapacitáshiány a Honvédkórházban, máshová irányítják a szülő nőket

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Úgy tűnik, már a Honvédkórházat is elérte a kapacitáshiány – hívták fel a 24.hu figyelmét az olvasóink. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozata szerint ugyanis a kórház ellátási területéhez tartozó betegeket a szülészeti ellátás vonatkozásában másik kórházakba irányítják át vasárnap 12 óráig.

Az indoklás szerint az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház szülészeti osztályán kialakult kapacitáshiány következtében a péntek 11 órától vasárnap délig a további biztonságos betegellátás érdekében a kórház a szülészeti ellátást „lemondani kényszerül”,és minderről Vendrei Gábor orvos ezredes pénteken tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot.

Az érintettek az Uzsoki Utcai Kórházban, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban, a Váci Jávorszky Ödön Kórházban, illetve a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában kaphatnak ellátást a határozat szerint.

Azt ATV-nek a kórház a megnövekedett szülésszámmal magyarázta a kapacitáshiányt. „Kórházunk szülészeti osztályán minden feltétel rendelkezésre áll, és teljes személyzettel, összesen 70 ágyon tudjuk fogadni a hozzánk érkező szülő nőket. A tegnapi napon az a helyzet állt elő, hogy a megnövekedett szülésszám miatt, – mely magyarázható a szélsőséges időjárási körülményekkel is – az összes szülészeti ágyunk foglalttá vált. Ennek okán és a biztonságos betegellátás érdekében, vasárnap 12 óráig szükségessé vált más intézmények szülészeti osztályára irányítani a pácienseket. Egy komplikációmentesen lezajló szülés esetén, 2-3 napon belül hazabocsájtható az édesanya és az újszülött, emiatt döntöttünk a kétnapos átirányítás kérvényezése mellett, melynek végére vélhetően már rendelkezésre fog állni a szükséges kapacitás” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik