Belföld

„A cégcsoporton belül világrekord gyorsasággal” épült a német harckocsigyár Zalaegerszegen

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Felavatták pénteken a német Rheinmetall fegyvergyár új magyarországi üzemét Zalaegerszegen. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mondott a Rheinmetall elnöke is. Armin Papperger a gyár megnyitása kapcsán rögtön két rekordról is beszámolt. Beszédében azt állította, hogy az üzem

  • „a cégcsoporton belül világrekord gyorsasággal” épült
  • és Európa legmodernebb, legkiválóbb harckocsigyára lesz.

Armin Papperger szerint mindez kimagasló védelmi képességeket ad hazánknak. Magyarország – mint fogalmazott – része az európai légvédelmi kezdeményezésnek, megvan a képessége és a kapacitása arra, hogy itt légvédelmi fegyvereket és lőszereket is gyártsanak.

A német fegyvergyártó vállalat elnöke Orbánhoz hasonlóan kitért rá, hogy a zalaegerszegi fegyvergyár „nemcsak betonból és acélból áll”, de emberekről is. Az utóbbi években – mint mondta – több mint kétszáz magyar dolgozót képeztek ki, és több százan csatlakoznak majd a következő években.

Papperger szerint stratégiai döntés volt, hogy a kormány a védelmi ipar fejlesztésébe fogott. A Rheinmetall számára hazánk ugyanakkor nemcsak ügyfél, hanem együttműködő partner is. Magyarország a fegyvergyár öt legnagyobb befektetési piaca közé tartozik olyan hatalmas országok mellett, mint az Egyesült Királyság, Németország, Ausztrália és az Egyesült Államok – idézett a beszédből az állami hírügynökség.

A Rheinmetall sajtóközleménye szerint a Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx pánélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A gyár zalaegerszegen harmincházom hektáros területen épült, és a későbbiekben összesen háromszázembert embert foglalkoztat majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik