Belföld

Publicus Intézet: a magyarok negyede azt sem tudja, hol rendezik az atlétikai világbajnokságot

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

A budapesti atlétikai világbajnokság versenyszámainak döntő többségét a 246 milliárd forintból felhúzott Nemzeti Atlétikai Központban tartják, a nyolc napon át tartó viadal rendezési költsége további 70 milliárd forintba kerül. Hogy az irdatlan kiadás megtérül-e, azt pártállástól függően ítélik meg a magyarok, derül ki a Publicus Intézet Népszava számára júliusban készített reprezentatív, telefonos felméréséből.

Az eredményeket ismertető cikk szerint míg a kormánnyal szimpatizálók 71 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy megtérülhet-e a 300 milliárdos rendezési költség, addig az ellenzékiek 84 százaléka úgy vélekedik, erre nincs esély. A budapesti lakosok csaknem háromnegyede (71 százalék) szintén kizártnak tartja, hogy a befektetett összeg megtérül.

Kíváncsiak voltak arra is, hogy a megkérdezettek vajon mennyire vannak tisztában azzal, hol rendezik az idei atlétikai világbajnokságot. A válaszadók hat százaléka rossz helyszínt nevezett meg, 21 százalékuk pedig nem tudta megmondani.

Ezek után az már meglepetést sem kelthet, hogy az grandiózus kiadások dacára a magyar embereket a seregszemle kevéssé foglalkoztatja. A megkérdezettek többsége (53 százalék) nem tervezi nézni a közvetítéseket. Nem meglepő módon a férfiak érdeklődőbbek, ugyanakkor a pártpreferencia nagyobb különbségeket mutat: a kormánnyal szimpatizálók 63, az ellenzéket támogatók pedig csupán 42 százaléka mutat érdeklődést. A döntő többség (91 százalék) a televízióból tájékozódik majd, csupán négy százalékuk tervezi élőben, a helyszínen figyelemmel követni az eseményeket.

A felmérésben részt vevők mintegy kétharmada örül annak, hogy Budapest rendezheti meg a sporteseményt, ám e kérdés kapcsán is hatalmas az eltérés a két oldal szavazóbázisa között. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai szinte kivétel nélkül (96 százalék) örömüket fejezték ki, az ellenzékiek viszont koránt sem ennyire lelkesek (44 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik