Belföld

Még idén eldől a csillebérci nukleáris kutatóreaktor sorsa

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Idén december 15-én jár le a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) működési engedélye. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) emiatt közmeghallgatást tartott, amit már az idén áprilisban életbe lépett új szabályoknak megfelelően szerveztek meg.

Ha a működési engedély decemberben lejár, a reaktort már másnap le kellene állítani.

Mivel azonban a létesítmény munkájára a kutatásban és a hazai egészségügyi ellátásban is szükség van, az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) februárban kérte az engedély meghosszabbítását további tíz évre. A reaktor tízévente esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálata jelenleg is zajlik. Ennek eredményén múlik, hogy kapnak-e majd engedélyt a 2023. december 15. utáni működésre.

A Világgazdaság című lap azt írja, hogy négy érdeklődőtől „tucatnyi kérdés érkezett” az üzemidő-hosszabbítás ügyében szervezett online közmeghallgatásra. Ebből több kérdés vonatkozott a BKR hőteljesítményére, a környezetében mérhető radioaktív sugárzásra. A válasz szerint a telephelyének radiológiai monitorozását az EK Környezetvédelmi Szolgálata (KVSZ) látja el. Ők üzemeltetik a telephely dózisteljesítmény-mérő szondahálózatát, a mérési eredmények pedig online nyomon követhetők a szolgálat oldalán.

Ami a kiégett fűtőelemeket illeti: az EK jelezte, hogy azok évtizedeken át tárolhatók az üzemeltetési engedély alapján a telephelyen kialakított tárolóban. A hosszabb idejű, esetleg végleges tárolásukról a magyar állam gondoskodik majd a megfelelő időben. A végleges tárolásról az Országgyűlés által elfogadott nemzeti program rendelkezik, amelyet ötévente felülvizsgálnak.

Felmerült az is, hogy mire alapozható az üzemidő-hosszabbítás egy újabb felújítás nélkül, de mint kiderült – a felújítás most is elvárás.

Egy érdeklődő azt vetette fel, hogy a csillebérci kutatóreaktor telephelye csak egy útvonalon közelíthető meg, esetenként az is járhatatlanná válhat. Ez a baleset-elhárítás szempontjából lehet problémás, a csillebérci üdülőtelepen át vezető alternatív útvonal használata pedig kevésbé életszerű.  A válasz szerint a kutatóreaktornak van naprakészen tartandó kiürítési terve, de az útvonalak karbantartása, tisztítása nem az üzemeltető feladata.

A kutatóreaktornak kijelölt terület az 1950-es években még távol esett a lakott területtől, a környék belakását azonban az elmúlt pár évtizedben jóváhagyta a kerületi tanács, az önkormányzat, majd a polgármesteri hivatal. A szovjet gyártmányú nukleáris létesítmény az  MTA Központi Fizikai Kutatóintézet csillebérci telephelyén működik 1959 óta. A reaktoron az üzembe helyezése óta eddig két alkalommal hajtottak végre átfogó korszerűsítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik