Belföld

Ismét elöntötte a sár a recski utcákat Fiákék bányája alatt

Az elmúlt hetek esőzései miatt ismét a saras víz folyt le a hegy tetején lévő bányából Recskre, a közeli utca lakóira – írta a Szabad Európa.

A sárlavina óta robbantottak is a bányában. Idén már legalább négy robbantás volt a recski bányában, a lapnak nyilatkozó helyi lakos szerint szabálytalanul. Úgy tudja, a védőtávolságon belül vagy annak határán vannak a közeli házak, ráadásul a robbantást sem szabályos hangjelzéssel jelezték előre, hanem kocsikból dudáltak a Hunyadi utcánál.

Az elmúlt hetekben sok csapadék esett, a hegyoldalból pedig több helyen is agyagos, saras víz folyt le a hegy tetején lévő bányából a Hunyadi utca lakóira, akiknek házait és kertjeit először június 8-án öntötte el a sárlavina. Azóta visszaköltöztek, de minden nagyobb esőzéskor úsznak a sárban, az utcán és a kertekben is hatalmas a latyak. Amíg nem nyitották meg a fejük felett a bányát, soha nem okozott hasonló problémát az eső, a vizet megfogta a hegy növényzete. Csakhogy a hegytetőn kiirtottak az erdőt a bányanyitás miatt.

A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A kft. a sárlavina után helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként. Júliusban viszont megjelent egy kormányhatározat, amely 500 millió forintos határig kártalanítja azokat, akiknek károsodott a lakóingatlana a júniusi villámárvíz okozta sárlavina miatt.

A polgármester a Szabad Európának azt mondta, hogy az ott élők házait szeretné felújítani a kormány által biztosított félmilliárd forintból, de közben még nem szűnt meg a veszélyforrás. Csak akkor maradnának ott hosszabb távon, ha a bánya jelentette veszély megszűnne, például a hegy tetején, a falu felőli részen újra fás-bokros területet hoznának létre. A bánya vezetője azonban a sárlavina után kiosztott pénzek után már nem kommunikált a helyiekkel.

Minden alkalommal, amikor esik az eső, aggódniuk kell, hogy elindul-e egy újabb sárlavina. Ez így nem élhető állapot

– fogalmazott a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik