Belföld

Budapesti betöréstérkép: a II., V. és VI. kerületben élők a legveszélyeztetettebbek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A fővárosban a regisztrált betörések száma az idei év első felében 402 volt. Tavaly ugyanebben az időszakban valamivel több: 444 – írta a növekedés.hu a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján. Ezek az adatok a már lezárt eljárások számáról adnak tájékoztatást. A főváros mindenesetre alaposan kiemelkedik az országos átlagból, ha betörésekről van szó.

A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárban 2019-esek a legfrissebb számok. Ami évek óta látszik a statisztikákon, hogy Budapesten nem a rossz hírűnek elkönyvelt VIII. kerületben, hanem helyette a tehetősebb helyeken követik el lakosságarányosan a legtöbb betörést. A lap által közölt térképről látszik, hogy a főváros V., VI és II. kerületében élők vannak veszélyben, ha betörésekről van szó.

A tolvajok leginkább a kertes házakat szeretik. Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak. A nyaralási időszak az egyik kedvence a betörőknek, hisz ilyenkor a rengeteg ház áll üresen.

A portál közölte, volt hogy egy olyan négyfős bandát kapott el a rendőrség, akik kifigyelték, hogy kik járnak luxusautókkal a város útjain, majd illegális módszerekkel a biztosítói adatbázisból kiderítették, hogy merre élnek a tulajok. A helyszínen több felderítést is tartottak és kifigyelték, hogy a lakók mikor vannak távol. Tizenhat ingatlanba törtek be és 34 milliós kárt okoztak mielőtt elkapták volna őket. A valuták mellett többek közt méregdrága órákat, ékszereket és táskákat csentek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik