Belföld

109 milliárdos túlköltekezés: az iskolafelújításokat lehúzták a listáról, de sportlétesítményekre jut pénz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Noha építési stopot jelentett be a kormány, mégis 109 milliárddal költ többet erre a célra, mint amit a költségvetési törvény enged – írja a Népszava.

A parlament 580 milliárd forintnyi beruházást engedélyezett idén a kormánynak, ám ezt saját hatáskörben már most 109 milliárd forinttal megemelte, így a tervek szerint idén 689 milliárd forintot fizetnek ki.

A cikk kiemeli, hogy miközben a kormány több tucat iskolafelújítást húzott le a listáról, a nagy pénzzabáló sportberuházások maradtak.

Felsorolásukban megemlítik,

  • az Atlétikai Stadiont, amelynek építője a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt., a Szeivolt család, valamint Paár Attila tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. A stadion befejezésére az idén még 53 milliárd forintot szántak, ez a bő 260 milliárdos költség ötöde. Megjegyzik, a stadion soha nem fog megtérülni az adófizetőknek, vélhetően ezért is bontják vissza a vb megrendezése után.
  • Kovács Katalin Kaja-Kenu Akadémiára várhatóan az idén is jut 18,7 milliárd forint,
  • de közben a Budapesti Honvéd Sportegyesület öltözői is épülnek,
  • a geszti Tisza-kastély is megújul,
  • a kézilabda-sportcsarnokok építése is folytatódik a költségvetésből.

Mint írják, a várható kifizetési listán több kórházfelújítás is szerepel, ezek közül a legnagyobb költségvetési támogatást, 7,7 milliárdot az idén a Semmelweis Egyetem patológiai oktatási központjának megvalósítása kapja, igaz az első félévben ebből egy fillért sem fizetett ki még az állam.

Hozzáteszik, az első félévben kifizetett 159 milliárdból közel minden második forintot közútfejlesztésre fizettek ki, az időarányos teljesítésen alig látszik a spórolás, hisz az idén elvileg 353 milliárd forint megy erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik