Belföld

Szlovákiában sem okoz gondot a meghosszabbított tanév, itt miért okozna? – így reagált a BM a tanárok tiltakozására

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Meglepő érveléssel reagált a Belügyminisztérium a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felvetésére. A PDSZ ugyanis nem ért egyet a tanítási év 2024. június 21-ig történő kitolásával, ennek oka pedig az, hogy a tanítás általában nem légkondicionált termekben zajlik, és a melegben kevésbé hatékony az oktatás. A nyári kánikula viszont szerintük nem alkalmas a tanításra, továbbá a középiskolákban egyszerre kellene érettségiztetniük és tanítaniuk a tanároknak, ha jobban belecsúszik a tanév a nyárba.

A BM tervezete egyszerre hosszabbítaná meg a téli és a tavaszi szünetet is a nyár kárára: a tanítási így tartana június 21-ig. A PDSZ szerint ugyanakkor a kormány csak spórolni akar a téli fűtésen.

Az RTL Híradónak a Belügyminisztérium úgy reagált: Magyarországgal azonos klímájú Szlovákiában június 30-ig tart a tanítás, és ez ott sem okoz gondot. A belügy hozzátette: az iskolaépületek energetikai fejlesztésén folyamatosan dolgoznak, illetve hogy a Nemzeti Pedagóguskar kérésére a beiratkozást két nappal eltolják, a szóbeli érettségi vizsgákra pedig három napot biztosítanak, hogy a tanároknak ne kelljen egyszerre órákat tartaniuk és érettségiztetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik