Belföld

Vecséstől hatszáz méterre tervez olajat bányászni a Mol

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Vecséstől hatszáz méterre akar olajat bányászni a MOL – írta meg a HVG360. A társaság leányvállalata, a Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. dokumentumai szerint a kút 200–260 méterre van két tanyasi ingatlantól, de a légszennyezési körzetét legfeljebb százötven méteresre taksálják. Fél kilométeres körzetében felszíni vizek is vannak: két csatorna, a Gyáli 1. és a Vasadi.

A lap azt írta, hogy a MOL elindított a kőolaj-kitermelő kút engedélyeztetését, amely az energetikai vállalat tizenegy magyarországi koncessziós területe közül a legígéretesebbnek mutatkozik.

Az olajkút hozamát napi 200 köbméterre becsülik, a későbbi bővítések után pedig már ennek háromszorosával számolnak.

A kitermelt olajat – a Mol állítása szerint napi egy-két tartályautóval – a százhalombattai finomítóba szállítják majd, és ott dolgozzák fel. Ha a MOL megkapja az engedélyt, akkor a szükséges beruházást már az idén elvégzi, és a kút tíz éven át üzemelni fog – írták.

A Mol még tavaly novemberben jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik