Belföld

Miami-Budapest: újabb helikoptert talált az Átlátszó a valtonos Bessenyei körül

Wikimedia Commons (Illusztráció)
Wikimedia Commons (Illusztráció)

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is feltűnt egy Eurocopter AS 355 típusú helikopter Bessenyi István, az állami megbízásokból évi több milliárd forintos bevételhez jutó őrző-védő cég, a Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa környezetében.

Az Aeroglobe Kft. nevén lévő, és a Fly-Coop Kft. által üzemeltetett Eurocopter AS 355 F2 helikopter ugyan régebbi gyártmány (1989) és típus, mint a Bessenyei által Miamiban tulajdonolt Eurocopter AS 355 N (1997), de azért ezzel sem kell a hazai helikoptertulajdonosok előtt szégyenkezni. Egy légi járművek áraival és üzemeltetési költségeivel foglalkozó internetes oldal adatai alapján az 1987 és 1998 között gyártott modellek jelenlegi átlagára 625 ezer dollár, azaz 211 millió forint körül van. Éves üzemeltetési költségük pedig – évi 450 óra tulajdonosi használat mellett – csaknem ugyanekkora összegre, 618 ezer dollárra rúg, amely 208,5 millió forintnak felel meg.

Az Átlátszó derítette ki, hogy gép az Aeroglobe Kft. csak nemrég lett a HA-HBS lajstromjelű helikopter tulajdonosa. A jármű korábban, 2017-es magyarországi üzembe helyezése óta mostanáig az IKB Pénzügyi Lízing Zrt. nevén volt.

Az Aeroglobe korábban a Valtonnal együtt tulajdonolta azt a Hun Jet Kft.-t, amely  Bessenyeihez köthető, perszonalizált lajstromjelzésű (HA-BES) magánrepülőgépet menedzselte.

Bessenyei feleségén, Sarka Katán keresztül korábban Rogán Antal miniszter közvetlen környezetéhez tartozott. A Eurocopter üzembentartójaként feltüntetett Fly-Coop Kft. neve ugyancsak ismerős: az elmúlt években több, a jelenlegi politikai kurzushoz kötődő ügyben szerepelt a sajtóhírekben. Ezek közül a legnagyobb visszhangot Rogán Antal és akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília helikopterezése váltotta ki. A házaspár a Fly-Coop helikopterével, illetve egy valtonos érdekeltségű luxusbérautóval utazott egy barátjuk esküvőjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik