Belföld

Átvette belépőjét az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb olvasója, első kölcsönzésekor Horthy Miklós emlékiratait kérte ki

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A 12 éves Sárközi Ármin nemrégiben levélben kérte az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójától, hogy olvasójeggyel beengedjék az ország első számú könyvtárába – írta a Qubit még júliusban. A Széchényi Olvasószolgálati Szabályzata szerint elvileg csak az kaphat olvasójegyet, aki betöltötte 16. életévét. A Factology.hu ifjú szerkesztője azért szeretett volna az OSZK látogatója lenni, mert ott rengeteg könyvet megtalál, amit könyvesboltokban, antikváriumokban vagy az interneten nem.

A Qubit csütörtökön Ármin édesanyjának Facebook-bejegyzését idézte, melyből kiderült, hogy az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb olvasója átvette könyvtári belépőjét.

Szinte egy napon iratkozott be a legfiatalabb és a legidősebb, egyikük 12, másikuk 94. Utóbbi saját jogon, előbbi korkedvezménnyel kiharcolta magának. VIP fogadtatásban volt része a kabinetfőnöktől kezdve a sajtóosztályon át a főigazgatóig, ne menjünk nyaralni, mondta, jó lesz itt a könyvtárban is. Aztán 3 órát kutatott

– írta Ármin anyukája.

A főigazgatónak írt levelében Sárközi Ármin úgy fogalmazott, hogy egyszerre érdekli a matematika, a történelem, az agykutatás, a programozás és a mesterséges intelligencia, sőt az irodalomtudomány is valamennyire. Ezért is lepte meg még édesanyját is azzal, hogy az olvasójegy birtokában a felsoroltak helyett első kölcsönzésekor Horthy Miklós emlékiratait kérte ki az olvasószolgálattól – írja a Qubit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik