Belföld

Az infláció sem hat a Fidesz népszerűségére

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Republikon Intézet friss felmérése szerint a pártok erősorrendjében sincs érdemi változás.

A Fidesz–KDNP népszerűsége júliusban a teljes népesség és a pártválasztók körében is csökkent (2-2 százalékponttal), és az elmúlt fél évben sem volt ilyen alacsony, ám támogatottsága még így is 31 százalékos a teljes népességen belül (46 százalékos a biztos pártválasztóknál). A Telex által közölt közvélemény-kutatás szerint

a gazdasági gondok, a kormány által tagadott megszorítások dacára az ellenzék nem lett népszerűbb. 

A Demokratikus Koalíció 1 százalékponttal erősödött a teljes népesség (kettővel a pártválasztók) körében, jelenleg 13, illetve 18 százalékon áll, majd fej fej mellett a Momentum és a Mi Hazánk következik. Előbbi támogatottsága nem változott, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra, míg a Mi Hazánké hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal nőtt.

A Republikon Intézet mérése szerint

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a népességen belül 1 százalékkal csökkent, de a pártválasztóknál parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll,
  • az MSZP népszerűsége befagyott, a népesség 4, a pártválasztók 5 százalékára számíthatna egy választáson,
  • nem jutna be önállóan a parlamentbe most vasárnap az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd.

A bizonytalanok aránya egy százalékponttal magasabb, mint egy hónapja, 28 százalékos, ami szűk egy évvel az EP-választások előtt azt jelzi, hogy a választók több mint negyedének még nincs preferált pártja.

Módszertan: 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 14–25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: ± 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik