Belföld

Meghalt Hóvári János

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Meghalt Hóvári János turkológus, diplomata, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatója – írta meg a Magyar Nemzet a szevezet főtitkárának részvétnyilvánítására hivatkozva. Kubanicsbek Ömüralijev hétfőn a Twitteren fejezte ki együttérzését a tudós diplomata halála miatt. A főtitkár azt írta: Hóvári János életét a turkológiának szentelte, és a magyar diplomácián belül kiemelt rangra tett szert tiszteletreméltó módon végzett nagyköveti munkájával, ami nagyban hozzájárult a Magyarország és a türk államok közötti, széleskörű együttműködés megerősítéséhez.

Odaadó erőfeszítéseinek köszönhetően figyelemre méltó sikereket ért el abban, hogy Magyarország és a magyar nép közeledjen a testvéri türk államokhoz és népekhez

– méltatta a diplomatát Ömüralijev.

Hóvári János 1955-ben született, pályafutása során nagykövetként képviselte hazánkat Izraelben 2000 és 2004 között, Kuvaitban 2012 és 2014 között, majd Törökországban 2012 és 2014 között. Két évig, 2010 és 2012 között globális ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. 2014-ben váratlanul, augusztus 15-ei hatállyal leváltották törökországi nagyköveti posztjáról, utódja a korábbi isztambuli főkonzul, Kiss Gábor lett.

Hóvári 2015-től a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., vagyis MANK főigazgatójaként dolgozott. Ez az a szervezet, amely éveken át diszponált az olyan, fiatal művészeknek járó nagy presztízsű ösztöndíjak fölött, mint a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj, a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj vagy a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj. Ez a szervezet kezelte továbbá az állami alkotóházakat, például a szigligeti illetve zsennyi kastélyokban. A MANK-ot tavaly olvasztották be a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Kulturális Ügynökségbe.

Hóvári János 68 éves volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik