Belföld

Autóval elég drága az istentisztelet Balatonaligán

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A polgármester sétát javasol.

Egy nő a balatonvilágosi képviselő-testület rendkívüli ülésén panaszolta el, hogy a minap 3 ezer forintjába került családjának a vasárnapi istentisztelet a településhez tartozó Balatonaligán. A Népszava szerint erre az a magyarázat, hogy a templom és környéke ugyan a református egyházé, de megközelíteni csak a Club Aligán át lehet, és hiába ingyenes az áthajtás, ha hosszabb tartózkodásért már fizetni kell.

Márpedig egy istentisztelet 15 percnél tovább tart. Óránként 600 forintot kérnek a hívőktől, ők általában 1200 forintot fizetnek, autónként.

A helyiek szerint az önkormányzat tud a problémáról, ám Takács Károly polgármester szerint az a megoldás, ha leteszik a kocsit és sétálnak, ám a járda használhatatlan, az autóforgalom nagy, a hívők egy része pedig idős, nehezen mozog.

A testületi ülésen felszólaló nő szerint akkor is fizetniük kellett, amikor mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező rokonnal mentek az istentiszteletre, noha a templom melletti parkoló a reformátusoké, ingyenes, az útra az egyháznak szolgalmi joga van, a helyiek szerint a lelkész, a kántor ingyen hajthat be, csak a hívőknek kell fizetniük, ám a Club Aliga tulajdonosa szerint csak azért, mert nekik az egyház korábban nem kért mentességet.

A Népszava kereste a református egyházat, a dunántúli püspökségnél érdeklődött, tud-e a problémáról, miért nem kezdeményezték, hogy a kedvezmények a hívőkre is vonatkozzanak, egyelőre nem kapott választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik