Belföld

Cser-Palkovics: Ez volt a felelős döntés – Székesfehérvár átadta az államnak a Fejérvíz Zrt.-t

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

Ez volt a felelős döntés a jelen és a jövő szempontjából is, mert ezzel a lépéssel tudtuk ennek az alapvető közszolgálatásnak hosszú távon garantálni a biztonságát

– így fogalmazott hétfőn Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Fejérvíz Zrt. eddigi többségi tulajdonos önkormányzatainak képviseletében azon a sajtótájékoztatón, amelyen hivatalosan is bejelentették: 61 érintett önkormányzat egy több mint 93 százalékos részvénypakettet adott át az államnak a vízközmű cégből.

Az MTI tudósítása szerint a kormánypárti polgármester emlékeztetett arra: évek óta komoly kihívások előtt állt a Fejérvíz, amit a tulajdonos önkormányzatok nem tudtak volna önerőből kezelni:

  • az energiaszámlák folyamatos emelkedése,
  • a humánpolitikai kérdések,
  • a béremelések
  • és a fejlesztések ügye több milliárd forintot kívánt volna.

Hozzátette: hónapokkal ezelőtt fordultak az államhoz, és az idén tavasszal 1,6 milliárd forintnyi segítséget kaptak azonnal, abból működött a társaság, és jelentős béremelés valósult meg.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló integrációs megállapodást lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van. Hozzátette: kettősség jellemezte az ágazatot az elmúlt időszakban, mert a nehézkes működés ellenére országos szinten hatalmas előrelépés történt a víziközmű rendszerekben. Mint mondta, a lakosság szinte 100 százaléka be van kötve az ivóvízhálózatba és 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is, miközben a szennyvíz telepek száma megkétszereződött, s ma már több mint 880 telep működik.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, ezért a közeljövőben ez lesz a fókuszban.

V. Németh Zsolt jelezte, hogy a Fejérvíz a tizedik cég, amely többségi állami tulajdonba került, ezzel a Nemzeti Vízművek Zrt. már mintegy 3,5 millió embernek biztosít minőségi szolgáltatást. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben több mint 400 szervezet biztosított ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatást az országban, 2022-ben már csak 38. Mindezt helyes folyamatnak nevezte a méretgazdaságosság miatt, illetve amiatt, hogy kritikus infrastruktúráról van szó, amelynek biztonságos működtetése kiemelten fontos feladat. (MTI)

Kiemelt kép: V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára (j) és Cser-Palkovics András polgármester a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló integrációs megállapodást lezáró sajtótájékoztatón a társaság székesfehérvári székhelyén 2023. augusztus 7-én. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik