Belföld

Felmentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem nemrég kinevezett rektorát

Megszüntette dr. Horváth Ágnes rektori megbízását a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó kuratórium – írja a boon.hu. A cikk szerint a döntésről körlevélben kaptak tájékoztatást a sárospataki intézmény dolgozói pénteken. A tájékoztató szerint hamarosan pályázatot írnak ki a tisztségre, addig a rektori feladatokat dr. Toma Kornélia rektorhelyettes látja el.

Horváthot májusban nevezte ki három évre a kuratórium, de a döntés után az öttagú testületből ketten is távoztak. A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéről június 5-én mondott le Stumpf István. A döntését ismertető közleménye szerint ennek oka, hogy a kuratóriumi társai többségével nem tudta elfogadtatni álláspontját az intézmény rektorával kapcsolatban. „A pályázatok alapos tanulmányozását követően – a megbízott rektor eddigi tevékenységének ismeretében, valamint a szenátus véleményével összhangban – Fiath Attila személyében új rektort láttam volna kívánatosnak az egyetem élén” – írta Stumpf, aki szerint jelöltje „a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviseletével” vitte volna közelebb az intézményt merész céljai felé.

A szenátus többsége is Fiath mellett volt, de a kuratórium 3:2 arányban a megbízott rektor, Horváth Ágnes munkájának folytatására szavazott.

„A kuratórium döntését azért is aggályosnak tartom, mert sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot” – írta Stumpf, akivel együtt távozott a kuratóriumból Herbst Árpád is.

Arról, hogy micsoda pénzeső zúdult az egyetemre ebben a cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Gigatámogatás Tokajra: kétmilliárd forint jutott egy nappali tagozatos diákra
Az állam 75,5 milliárd forinttal dobta meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapítványát, miközben az intézménynek 38 nappali tagozatos diákja és körülbelül ugyanannyi tanára volt a döntés idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik