Belföld

Kiderült, kik írják majd a tanárok kötelező esküszövegét

A Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki annak az eskünek a szövegét, amit jövő év május 31-étől minden frissen végzett pedagógusnak le kell majd tennie az egyetemeken, ha a szakmájukban szeretnének dolgozni – írja a Népszava. Ez egyébként a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága és pedagógus érdekképviseletek közötti pénteki egyeztetésen derült ki.

Az egyeztetéssel kapcsolatban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: azt kérték a kormánytól, az eskü ne legyen foglalkoztatási kötelezettség, és hagyják meg a felsőoktatási intézményeknek, ha eskütételt látnak szükségesnek a diploma átadásához, azt a saját működési szabályzatukban írják elő.

Ugyanakkor felvetésükre nem kaptak egyértelmű választ, ahogy a pedagógusbérek meghatározásával kapcsolatos kérdéseikre sem.

A szakszervezetek szerint problémát jelent, hogy sem a törvényben, sem az annak végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetben nincs részletesen szabályozva, pontosan hogyan állapítják majd meg az egyes pedagógusok béreit a munkáltatók.

Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, az államtitkárság ekkorra ígért válaszokat. Két hét múlva sztrájkbizottsági tárgyalásra is sor kerül majd a Belügyminisztérium és a pedagógus szakszervezetek között.

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik