Belföld

Nagy az infláció, de a magyarok már nem igazán aggódnak miatta

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A magyarok infláció miatti aggodalma csökkenni látszik, de ettől függetlenül még nem érezzük úgy, hogy jó irányba haladna az ország, akár általános, akár gazdasági értelemben – derül ki az Ipsos havonta megjelenő kutatásából, amelyben azt vizsgálják, hogy mi aggasztja az embereket.

Legutóbb áprilisban szemléztük az Ipsos felmérését, akkor azt írtuk, hogy a magyarok 80 százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok az országban, ezzel Franciaországgal és Lengyelországgal voltunk egy szinten. Májusban 81 százalék volt az elégedetlenek aránya, júniusban 79 százalék, míg júliusra 83 százalékra emelkedett. A franciák hasonlóan pesszimisták maradtak, Lengyelországban viszont 73 százalékra csökkent azok aránya, akik rossznak látják a helyzetet.

A magyar a júliusi kutatás alapján a legpesszimistább országok között van, globálisan csak az argentinok és a peruiak borúlátóbbak.

A vizsgált területek közül a felmérésben részt vevő országokban az infláció miatt aggódtak a legtöbben júliusban: a lista egyik végén Argentína állt 68 százalékkal (a dél-amerikai országban az éves infláció 109 százalék körül van), a másikon pedig Indonézia 14 százalékkal (itt 4,3 százalék az éves drágulás). Az európai országok közül Lengyelországban 59 százalékos volt az aggódók aránya, míg Magyarországon 44 százalékos, miközben a magyar infláció 2022 ősze óta a legmagasabb az Európai Unióban és jóval mérsékeltebb ütemben csökken, mint más országokban.

Ha egy évre visszamenőleg nézzük meg a magyar eredményeket, akkor azt látjuk, hogy 2022 augusztusában kezdett el szignifikánsan romlani a közhangulat, amikor egyik hónapról a másikra 5 százalékpontot emelkedett az aggódók aránya, idén februárra pedig elérte az 58 százalékos szintet. Átmeneti javulás után május-júniusban ismét romlott a helyzet, majd júliusra visszatértünk az egy évvel korábbi szintre.

Az aktuális gazdasági helyzettel kapcsolatban sem a globális, sem a magyar szinten nem történt nagyobb változás. Áprilisban az összes résztvevő ország lakosainak átlagosan 34 százaléka látta jónak hazája gazdasági helyzetét, míg júliusban 36 százalék. Az elmúlt hónapban leginkább a szingapúriak voltak elégedettek a gazdasággal (79 százalék), míg a legkevésbé az argentinok (7 százalék).

Magyarország hátulról a negyedik helyen helyezkedett el mindössze 16 százalékos elégedettséggel, ami júniushoz képest 5 százalékpontos visszaesés. Akkor 79 százalékos volt az elégedetlenek aránya, májusban pedig 83 százalékos. Az európai országok közül a németek és a hollandok is jóval biztatóbbnak látják a helyzetet, mint a magyarok, de még a lengyeleknél is 30 százalékos az elégedettek aránya.

Módszertan

A 29 országot vizsgáló felmérést 2023. június 23-a és július 7-e között készítették az Ipsos online panelén 20 570 fő részvételével. Kanadában, Izraelben, Malajziában, Dél-Afrikában, Törökországban és az USA-ban 18 és 74 év közöttiek, Indonéziában és Thaiföldön 20 és 74 év közöttiek, Szingapúrban 21 és 74 év közöttiek, a többi országban 16 és 74 év közöttiek vettek részt.

 

A felmérés Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban legalább 1000 fős, míg a többi országban nagyjából 500 fős mintán készült.

 

Az eredmények Argentína, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország esetében reprezentatívnak tekinthetők a 75 év alatti korosztályban.

 

A hibahatár 1000 fős mintán 3,5 százalékpont, 500 fős mintán 5 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik