Belföld

Több mint 5 milliós büntetést kapott a cigánybűnözésért Novák Előd Kövér Lászlótól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kéthavi tiszteletdíjának megfelelő összegre, azaz 5 millió 261 ezer forintra büntette Kövér László házelnök Novák Előd (Mi Hazánk) képviselőt.

„Novák Előd interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint a felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg” – írta körül Kövér László indoklásában azt, amit kifogásolt Novák Előd felszólalásában.

Novák ugyanis a „cigánybűnözés” szókapcsolatot vette szájára a Facebook önkényeskedéséről szóló május végi interpellációjában, ami után a levezető elnök, Lezsák Sándor megkérte, „a jövőben kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a «cigánybűnözés kifejezést»”. Erre Novák persze bekiabált, hogy „az elnök úr is kimondta”.

Kövér a büntetésről szóló határozatában emlékeztetett arra, hogy Novák több felszólalásában és irományában is használta „a konkrét kifejezést vagy arra utaló, más sértő szóösszetételt”, ami miatt a korábbiakban már számos figyelmeztetésben részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik