Belföld

Beperelték a burgenlandi rendőrséget az osztrák-magyar határzár miatt

Keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bíróságnak egy ügyvédi iroda azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés, szúrta ki a Telex.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda a YouTube-ra feltöltött videója alatt azt írta, szerintük jogsértő, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőhelyen csak bizonyos autókat engednek át, őket is díjbeszedés után.

Mivel a határellenőrzés és a de facto határzár minket is akadályoz a munkánk normális ellátása során, az osztrák nemzeti bíróságok előtt is bepereltük mind a burgenlandi rendőrséget, mint a helyi önkormányzatot egyrészt a jogellenes állapot megszüntetésére, másrészt kártérítésre. Egyben kezdeményeztük a falu önkormányzati rendeletének a megsemmisítését az osztrák Alkotmánybíróság előtt

– írják a videójuk alatt.

Mint ismert, júliustól az osztrák Somfalva 160 euróért cserébe engedi át a magyar határon autóval azokat, akiket kiválaszt. Alapos indok kell az engedélyhez, de hogy ki és mi alapján dönt ezekről, azt nem lehet pontosan tudni.

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik