Belföld

Életveszélyes ködgránát lépett működésbe egy liptódi család kertjében

Füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerészeit.

A Facebookon közzétett posztjuk szerint Liptódon, egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak feltételezett robbanóeszközre az ott lakók, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek hétfőn a rendőrségre. Az ingatlan tulajdonosai időközben észlelték, hogy a feltételezett robbanótest füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, a füst szivárgása pedig abbamaradt.

Jelezték az aggasztó fejleményeket a helyszínre érkezett tűzoltóknak, majd bajtársaink kérésére az érintettek elhagyták otthonukat. Ezalatt megkülönböztető jelzéssel indult útba egy tűzszerész járőr az Irinyi János laktanyából. Érkezésüket követően a járőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 mm-es szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban

– olvasható a posztban.

Mint fogalmaztak, az említett robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül elő, ugyanakkor kiemelten veszélyesnek minősül a köpenyében elhelyezett 4 kilogrammnyi sárgafoszfor miatt. A tűzszerészek oktatótermében található vegyivédelmi szakanyagban olvasható, hogy a sárgafoszfor a levegővel érintkezve meggyullad, és mindaddig ég, amíg oxigénhez jut. A folyamat során foszfor-pentoxid keletkezik, így alakul ki a jellegzetes sűrű, fehér színű foszforköd.

Az ilyen típusú gránátokat több céllal alkalmazhatták: elsődlegesen az ellenséges katonák elvakítására, emellett pedig – a foszfor égése során keletkező magas hőmérséklet következtében – gyújtófegyverként.

Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztje a lövedéket érintően elmondta, a foszforköd fullasztó hatású, emellett rendkívül mérgező is – belélegzése tönkre teheti a vesét, a májat és a bélrendszert.

Ha maga a sárga foszfor érintkezik emberi bőrrel, a vegyület 700 Celsius fokon ég, amíg el nem zárják az oxigéntől, hermetikusan lefedve az érintett bőrfelületet. Amennyiben az égés elér a csontig, az érintett végtagot sajnos amputálni kell

– foglalta össze a sérült ködgránáttal kapcsolatos további veszélyeket Mészáros százados.

A különböző kockázati tényezők tudatában alakulatunk tűzszerészei a szükséges védőeszközök alkalmazásával lefedték, majd kiemelték a Liptódon előkerült, sérült robbanóeszközt. Ezt követően óvatosan egy közeli, robbantásra alkalmas területre szállították azt, végül biztonságos módon, földalatti robbantással semmisítették meg.

Kiemelték: ismét bebizonyosodott, hogy a második világháborús eredetű robbanóeszközöknek nincs „szavatossági ideje”. Sőt, közel nyolc évtizednyi szunnyadást követően is elindulhatnak bennük nem kívánt kémiai reakciók, nem megfelelő kezelés során pedig akár még működésbe is léphetnek.

Ezért szeretnénk ismételten hangsúlyozni: ha robbanótestnek vélt tárgy kerül elő, azonnal rendőrségi bejelentést kell tenni, hogy ezredünk tűzszerészei mihamarabb megkezdhessék a veszélyes eszköz kezelését

– zárták a bejegyzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik